Сьогодні Московський патріархат повинен піти з Лаври. Що відбувається у храмі (ФОТО)


12:5329.03.2023

У Києво-Печерській лаврі, яку сьогодні, 29 березня, за рішенням Міністерства культури України, мають покинути ченці УПЦ МП, віряни зібралися на молитву. 

Як передає ТСН.ua з місця подій, на території лаври зібралося кілька сотень людей, перед входом чергує поліція.

Деякі віряни вже повертаються зі служби. Також йшли два священика, але говорити відмовились. Лише сказали “Поспішаємо”. Куди саме – не уточнили.

Загалом ситуація спокійна. Багато людей йдуть з маленькими дітьми.

Священники благословляють людей, молитва звучить через гучномовець. 

Священики, спілкуючись з людьми, роблять селфі. Про виселення говорити не хочуть відкрито, але між собою говорять, що його сьогодні не буде.

Сьогодні на території Києво-Печерської лаври дуже багато священиків та монахів. Вони зїхалися зі всієї України. 

“Братів виставляють на вулицю. Нічого їм не пропонують. Це свавілля. Але сьогодні їх ще ніхто не чіпає, бо договір про оренду діє до кінця сьогоднішнього дня. Ми ні з ким битися не збираємося, як це було у Франківську. Але братію підтримуємо”,- розповів ТСН.ua священик з Чернівців.

Водночас на території Києво-Печерської лаври та біля Успенськогр собору зараз зовсім порожньо. Також немає людей у Трапезній церкві, хоча вона відкрита для відвідувачів. Нагадаємо, Успенський собор і Трапезну церкву, що розташовані на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, 5 січня 2023 року було повернуто державі. 

Як повідомляло Інше ТВ, Заповідник “Києво-Печерська лавра” попередив Свято-Успенський монастир УПЦ МП, що розриває договір із ним про оренду території та будівель Києво-Печерської Лаври з 29 березня, і УПЦ МП має звільнити Лавру.

Про це стало відомо 10 березня, і з того моменту московські попи вже неодноразово заявляли про те, що з Лаври не підуть. Так, скандальний настоятель Лаври Павло оголосив війну українській владі і назвав ПЦУ  «осквернітєлямі» та «поносітєлямі» (ВІДЕО), а потім заявив, що з Лаври вони не підуть.

20 березня члени синоду УПЦ МП на чолі з митрополитом Онуфрієм несподівано прибули до Офісу президента, щоб зустрітися з Зеленським (ВІДЕО, але зустріч не відбулась. Тому церковники УПЦ МП опублікували звернення до Зеленського, в якому вони стверджують, що завжди вчили паству любити Батьківщину і бути гідними громадянами, що з початку війни закликали вірян стати на захист своєї землі, а також переконують президента, що УПЦ МП допомагає військовим і переселенцям. Ну а далі жаліються на дескримінацію і просять не відбирати у них Лавру. 

23 березня Синод Української православної церкви Московського патріархату заявив, що захищатиму Києво-Печерську Лавру “всіма законними засобами” та не покине її територію після 29 березня.

На недільній службі 26 березня в Лаврі тисячі вірян закликали «відстоювати святе православ’я» (ВІДЕО)

ООН стурбоване і вважає, що обшуки в УПЦ МП можуть мати “дискримінаційний характер”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube