Митрополит Павло (Лебідь) заявив, що УПЦ МП із Києво-Печерської лаври не піде (ВІДЕО)


19:3613.03.2023

Митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) записав відеозвернення, в якому заявив, що ченці Московського патріархату не виселятимуться з Києво-Печерської лаври.

Митрополит каже, що ніхто не змусить їх піти з Лаври та вони “до останнього відстоюватимуть свої права”.

Нагадаємо також, що скандальний настоятель Лаври Павло оголосив війну українській владі і назвав ПЦУ  «осквернітєлямі» та «поносітєлямі» (ВІДЕО)

Нагадаємо також, що звільнити територію Нижньої Лаври представники Московського патріархату мають до 29 березня, адже Києво-Печерська лавра розірвала договір оренди з УПЦ МП. Новий договір оренди укладатимуть після того, як буде проведено інвентаризацію будівель та майна Лаври.

Про це розповів голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Віктор Єленський в інтерв’ю “Укрінформу”. За його словами, у діяльності УПЦ МП виявили багато порушень.

Віктор Єленський зазначив, що перебування священиків московського патріархату в “одній з найбільших святинь України” викликало обурення у суспільстві, яке посилювалося антиукраїнською політикою УПЦ МП. До того ж, після перевірки, організованої у грудні 2022 року Радою національної безпеки і оборони, було виявлено багато порушень у роботі УПЦ МП.

“Комісія, яка там працювала, виявила численні порушення, що, втім, було секретом Полішинеля для всіх, хто цікавився господарсько-фінансовою діяльністю монастиря. Про це всі знали, але порушити такий спосіб існування не наважувалися. Тому міжвідомча група, створена урядом для підготовки пропозицій з приводу діяльності релігійних організацій просто не мала іншого виходу, ніж рекомендувати Мінкультури розірвати договір про користування монастирем будівель Національного заповідника Києво-Печерська лавра”, – сказав керівник ДЕСС.

Після того, як ченці УПЦ МП звільнять Києво-Печерську лавру, керівництво заповідника проведе інвентаризацію будівель та майна. Після цього держава має право укладати новий договір оренди з церквою, яка виконуватиме свої зобов’язання більш сумлінно.

“Згодом держава може укласти договір про користування з іншою чернецькою громадою, яка сумлінніше ставитиметься до історико-культурного простору своєї країни і не буде пов’язана з Московським патріархатом”, — сказав Єленський.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube