В Європі за останніх 20 років якість повітря покращилась


11:5918.03.2024

Рівень забруднення повітря в Європі за останні 20 років знизився, проте попри це більшість європейського населення живе в районах, де рівень забруднення перевищує рекомендований ВООЗ.

Про це повідомляє The Guardian, пише Рубрика.

У дослідженні, проведеному під керівництвом Барселонського інституту глобального здоров’я (ISGlobal), розглядалися рівні забруднення в більш ніж 1400 регіонах 35 європейських країн, де проживає 543 мільйони людей.

Результати показують, що загальні рівні суспендованих твердих частинок (PM2.5 і PM10) і діоксиду азоту (NO2) знизилися в більшості частин Європи.

Щорічне зниження PM10 склало 2,72%, PM2,5 – 2,45%, а NO2 – 1,72%.

Протягом досліджуваного періоду рівні PM2,5 та PM10 були найвищими на півночі Італії та у Східній Європі. Високі рівні NO2 були зафіксовані на півночі Італії та в деяких регіонах Західної Європи, таких як південь Британії, Бельгія та Нідерланди. Високий рівень закису азоту може сприяти розвитку астми та потенційно підвищувати сприйнятливість до респіраторних інфекцій.

Зазначається, що близько 98% європейців живуть у районах, де, за даними ВООЗ, рівень забруднення повітря дрібними частинками PM2.5 є небезпечним для здоров’я, 80% – більшими частинками, відомими як PM10, і 86% – двоокисом азоту.

Крихітні частинки, визначені як PM2.5 і PM10, досить малі, щоб проникати глибоко в легені, але викликають проблеми зі здоров’ям, включаючи хвороби серця, рак і передчасні пологи. За оцінками, вони пов’язані з передчасною смертністю понад 400 000 людей у Європі щороку.

Експерти кажуть, що понад 200 000 з них можна було б запобігти, якби повітря в Європі відповідало рекомендаціям ВООЗ. Забруднення повітря твердими частинками відбувається внаслідок спалювання твердого та рідкого палива, здебільшого при виробництві електроенергії, побутовому опаленні та автомобільному русі. Вони також можуть утворюватися в повітрі в результаті хімічних реакцій між іншими забруднювачами.

Багато європейських міст запровадили зони з низьким рівнем викидів для транспортних засобів, зменшивши забруднення твердими частинками, а деякі країни, включаючи Польщу, зменшили свою залежність від вугільних печей.

Зазначимо, що у ЄС зафіксували на 8% менше викидів вуглекислого газу зі спаленого викопного палива у 2023 році, ніж у 2022 році, таким чином знизивши ці викиди до найнижчого рівня за 60 років.

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаєві не зафіксовано суттєвих забруднень атмосферного повітря



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube