Країни-друзі України, хто це? Forbes оновив рейтинг


08:0228.08.2022

Forbes оновив рейтинг друзів України станом на 22 серпня. Польща зберігає лідерство. Загалом у списку 16 країн ЄС.

Про це йдеться у матеріалі видання.

Перші місця в оновленому рейтингу «Друзів України» зайняли Польща, Естонія, Латвія, США, Литва. У попередній версії рейтингу, який Forbes складав три місяці тому, перша пʼятірка була така: Польща, США, Естонія, Латвія, Канада.

Україна отримала €84 млрд міжнародної допомоги від початку повномасштабного російського наступу до 3 серпня, підрахували в Кільському інституті світової економіки. З цієї суми €39 млрд становить військова допомога, €32 млрд – фінансова, €13 млрд – гуманітарна. Ще €10 млрд – витрати на утримання переміщених осіб. Гроші – далеко не єдиний критерій вимірювання підтримки України. Forbes проаналізував, чим ще допомагала Україні кожна країна світу.

Базова підтримка: голосування на Генасамблеї ООН за виведення російських військ, впровадження санкцій проти Росії та закриття для неї повітряного простору, включення Росії до переліку ворожих країн, участь у конференції на підтримку України на базі «Рамштайн». Усі країни з рейтингу виконали ці дії.

Вісім із двадцяти країн рейтингу визнали геноцид Росії/СРСР проти України (у 2022 році чи раніше). Чотири країни зробили це частково, інші – у спільних заявах.

Ще один критерій рейтингу – висилка російських дипломатів з країни. Тут рекордсмен Болгарія, яка вислала 81 дипломата, Польща – 45, Франція – 41, Німеччина – 40. Варто розуміти, що висилка дипломатів не завжди може бути повʼязана з війною в Україні.

Два важливі критерії в рейтингу – допомога Україні та біженцям (у млрд євро) та сума допомоги країни у відсотках до її ВВП. Найбільшу допомогу виділили США – €44,5 млрд, Німеччина – €7,6 млрд, Велика Британія – €6,6 млрд. Польща, яка надала Україні допомоги на €5,1 млрд, обігнала за цим показником Францію, Канаду, Італію та Іспанію. Щодо суми допомоги країни у відсотках до її ВВП, то найбільш щедрі – це: Естонія – 1,13% від ВВП, Латвія – 1,03% та Польща – 0,88%.

У рейтингу – неповний перелік держав, які підтримують Україну. Дружніми до України можна вважати кожну із 40 країн з рейтингом понад 40 балів.

Країни-друзі України, хто це? Forbes оновив рейтинг 1
Країни-друзі України, хто це? Forbes оновив рейтинг 3

Як повідомляло Інше ТВ, До національного рейтингу Forbes «30 до 30. Обличчя майбутнього» ввійшли два миколаївця



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube