Укрзалізниця закликає АМПУ не лобіювати незаконні послуги приватної компанії у Миколаївському порту


15:5808.10.2019

Укрзалізниця закликає адміністрацію Миколаївського морського порту сприяти укладанню прямих договорів із залізницею та припинити лобіювати інтереси приватних компаній.

Про це йдеться в прес-релізі Укрзалізниці, який надійшов на пошту Інше ТВ.

Залізничники готові забезпечити належне утримання під’їзної колії порту та своєчасне прибирання та подавання вагонів стивідорам. Пропозиції та проекти договорів щодо обслуговування залізничної інфраструктури порту без залучення посередників надано Миколаївській філії ДП «Адміністрація морських портів України».

Наразі ці послуги у Миколаївському порту надає ТОВ «Сісайд термінал», між яким та АТ «Укрзалізниця» діяв відповідний договір, який регулював відносини сторін стосовно експлуатації залізничної під’їзної колії, що примикає до станції Миколаїв-Вантажний. Дія договору після пролонгації збігла 1 липня 2019 року.

Фахівці Укрзалізниці перед продовженням угоди провели обстеження зазначеної колії та локомотивів компанії. За результатами перевірки встановлено, що колія знаходиться у незадовільному технічному стані і не відповідає нормам безпеки. Крім того, приватна компанія не надала документи, які підтверджують право власності на цю під’їзну колію та інші необхідні документи для її обслуговування. Перевірка локомотивів також виявила низку недоліків щодо прострочення термінів проведення ремонтів. Станом на зараз компанія так і не спромоглась виправити всі зауваження та надати необхідні документи.

Укрзалізниця закликає в.о. керівника АМПУ РайвісаВецкаганса навести лад у роботі підвідомчої філії та провести перевірку щодо лобіювання підлеглими інтересів приватних компаній.

Крім того, залізничники вважають неприпустимим факти погроз та шантажу стивідорів представниками ДП «АМПУ», з метою лобіювання інтересів однієї з приватних компаній, шляхом відмови від договору із залізницею на експлуатацію з приватною компанією ТОВ «Сісайд термінал». Цим, фактично, компанія прагне отримати абсолютну монополію на обслуговування порту та унеможливлює будь-яку конкуренцію. 

Такі дії з боку ДП «АМПУ» є прямим порушенням вимог Закону України «Про морські порти України», де головним принципом функціонування морських портів є принцип рівності прав усіх суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність в морському порту, недопущення дискримінації в доступі до об’єктів портової інфраструктури загального користування на основі здорової конкуренції.

Слід зазначити, що Миколаївський порт – єдиний в Україні, де приватна компанія має монопольне право на під’їзні колії.

Як повідомляло Інше ТВ, Конфликт частного оператора Никморпорта и Укрзализныци вышел на новый уровень – николаевцы пикетировали Офис президента.

Напомним, в мае ООО “Сисайд терминал” заявлял, что АО «Украинская железная дорога» (Укрзализныця) блокирует заключение договоров сервитута. Через несколько дней после этого заявления Одесская ж-д сообщила, что Николаевский филиал АМПУ препятствует работе Укрзализныци для обслуживания стивидорных компаний, находящихся на территории Николаевского порта. После этого уже в администрации Никморпорта заявили, что информация Укрзализныци о блокировании работы в порту – ложная



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube