Заволодіння 1,4 млрд грн миколаївського ДП «Зоря»-«Машпроект»: слідство завершено


12:3020.03.2024

18 березня 2024 року НАБУ і САП завершили розслідування у справі щодо заволодіння коштами державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект» на суму 71,6 млн дол. США (1,4 млрд грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину). 

Про це повідомили в НАБУ, передає Інше ТВ.

За даними слідства, злочинну схему організувало керівництво ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект», яке експортувало продукцію власного виробництва за кордон. Для цього з іноземною компанією уклали низку агентських угод, за якими вона нібито мала надавати послуги з пошуку потенційних покупців продукції держпідприємства та проведення з ними переговорів щодо укладання відповідних зовнішньоекономічних контрактів.

У результаті протягом 2013-2018 рр. на рахунки компанії-нерезидента держпідприємство безпідставно перерахувало 71,6 млн дол. США як оплату за удавані агентські послуги. Надалі кошти легалізувались шляхом їх переведення на рахунки іноземних компаній, підконтрольних екскерівникам ДП. Завдання збитків на цю суму підтверджується висновком судової економічної експертизи.

26 вересня 2023 року НАБУ і САП за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції повідомили про підозру:

чотирьом колишнім генеральним директорам ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект»;

керівнику приватної компанії-нерезидента.

Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору ДП та керівнику приватної компанії-нерезидента, також інкримінують ч. 3 ст. 209 КК України. Ще одному ексдиректору ДП – ч. 2 ст. 209 КК України.

Наразі завершено слідство стосовно чотирьох експосадовців держпідприємства. Матеріали стосовно керівника приватної компанії-нерезидента та інших ймовірно причетних осіб виділено в окремі провадження.

Під час слідства з метою здобуття доказів протиправної діяльності учасників схеми НАБУ і САП скерували запити про міжнародну-правову допомогу до понад 20 іноземних юрисдикцій. Завдяки відомостям, отриманим від індійських компетентних органів, вдалося підтвердити факт фіктивності послуг, а інформація від Швейцарії та Латвії дозволила відстежити «відмивання» незаконно отриманих від ДП коштів двома його експосадовцями: 795 тис. дол. США й понад 222 тис. євро та 275 тис. дол. США відповідно. Міжнародне співробітництво у провадженні триває.

Як повідомляло Інше ТВ, 26 вересня 2023 року НАБУ і САП за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції повідомили екскерівникам державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» та директору приватної компанії-нерезидента про підозру у заволодінні у складі організованої групи коштами ДП на суму 62 млн дол. США (1,32 млрд грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину). 

З початку 2024 року обов’язки гендиректора ДП НВКГ “Зоря-Машпроект” виконує перший заступник генерального директора-головний інженер В’ячеслав Аніщенко.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube