В ЄС погодили продовження безмитного експорту української агропродукції


12:1120.03.2024

Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередніх домовленостей щодо продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах загарбницької війни з боку Росі, пише Кореспондент.

“Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах триваючої агресивної війни Росії”, – сказано у повідомленні.

Разом із тим, у рішенні йдеться, що Комісія може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вона вважатиме за необхідне, у разі, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС.

Для деяких видів сільгосппродукції – зокрема для м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду – передбачене так зване “екстрене призупинення” дії домовленості та запровадження мит у разі, якщо їх імпорт перевищить середні обсяги за 2022 та 2023 рік.

Передбачено також, що у разі досягнення обсягів імпорту, які перевищуватимуть показники базового періоду, Комісія ухвалить відповідне рішення упродовж 14 днів замість 21 дня, як це було раніше.

У документі сказано, що відповідні зміни ухвалені з урахуванням інтересів європейських фермерів.

“Парламент почув їх занепокоєння і посилив захисні заходи, які зменшать тиск на фермерів ЄС, якщо вони будуть перевантажені раптовим зростанням українського імпорту”, – зауважили парламентарі.

Читайте: ЄК готує проект постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року, Польща хоче від цього захиститись



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube