ЄК готує проект постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року, Польща хоче від цього захиститись


20:0617.01.2024

Брюссель відмовився від повернення митних зборів у торгівлі з Україною.

Про це та про пошуки оптимальних рішень для польських фермерів, як пише mind, міністр сільського господарства Польщі розповів Business Insider.

“Ми звернулися до Єврокомісії з проханням відновити тарифи на деякі чутливі продукти, але ЄК це відхилила”, – заявив міністр Чеслав Сєкерський.

Відкриття європейського ринку для агропродукції з України може в майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський – попереджає глава польської Мінагрополітики.

Міністр підтверджує, що ЄК готує проект постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року.

Польща зі свого боку добиватиметься максимального захисту для свого сільського господарства.

Він також хоче створити польсько-українські технічні групи, які будуть нормалізувати торговельні відносини.

Ембарго на українську продукцію доведеться скасовувати, каже міністр. Запроваджене ембарго на с/г продукцію з України певною мірою заспокоїло ситуацію на польському ринку, але в політичному сенсі воно було сприйняте погано.

Єврокомісія та Україна виступили проти ембарго, визнав Чеслав Сєкерський. І підтверджує, що «ЄК готує проект постанови про продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2025 року».

“Проблема негативних наслідків імпорту з України дедалі більше помічається країнами Західної Європи і стосується ширшого асортименту продуктів, ніж лише зернових. Зокрема Франція, Австрія, а також Німеччина говорять про загрози ринкам зерна, птиці, м’яких фруктів та цукру. Ці країни кажуть, серед іншого: про необхідність відновлення тарифних квот, дію яких зараз припинено згідно з правилами ЄС. Польща підтримує ці вимоги, ми звернулися до Єврокомісії з проханням відновити тарифні квоти на деякі чутливі продукти, але Єврокомісія це відхилила”, – каже міністр.

За словами Чеслава Сєкерського, «відкриття європейського ринку для сільської продукції з України може повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський у майбутньому».

Як підкреслив він, «3/4 експорту українського зерна припадало на сусідні з Україною країни, що спричинило серйозні збої на ринку. Крім того, були внутрішні умови, тобто падіння закупівельних цін на сільську продукцію з одночасним зростанням закупівельних цін на функціонування сільського господарства у цілому.

План подальших дій щодо запобігання проблем міністр окреслив для Business Insider. За його словами, «рішення мають бути спільними та задовільними не лише для Єврокомісії чи України, але перш за все для Польщі».

“Тому Мінагрополітики (Польщі) висуває свої вимоги змінити положення в постанові, серед інших: щодо прискорення процедур захисних положень, включаючи можливість застосування регіональних захисних заходів – якщо ринкова проблема стосується не всього ЄС, а окремої країни-члена чи регіону”, – сказав Сєкерський.

Міністр запевняє, що вже видно перші результати польсько-українських переговорів.

“У нинішній складній ситуації ми хочемо виробити прийнятний для всіх учасників спосіб захисту від негативних наслідків імпорту сільськогосподарської продукції з України. Ми аналізуємо та проводимо внутрішні консультації щодо, зокрема, запропонованого українською стороною механізму ліцензування експорту сільськогосподарської продукції до Польщі”, – сказав міністр.

На його думку, таке рішення, «за відповідної підтримки Єврокомісії», могло би бути прийнятним.

Як повідомляло Інше ТВ, на початку січня польський єврокомісар Януш Войцеховський заявив, що буде вимагатиме запровадження певних обмежень для української сільгосппродукції у наступному рішенні про продовження режиму вільної торгівлі ЄС з Україною.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube