В евакуаційному пункті Миколаєва біженці сплять на підлозі, води немає, їжу нерегулярно возять волонтери – представник омбудсмена


12:5026.08.2022

Умови перебування вимушених переселенців в єдиному офіційному евакуаційному пункті Миколаєва не витримують жодної критики: люди сплять або на підлозі, або на дитсадківських ліжках, через відсутність води не працює туалет, а їжа лише та, що нерегулярно підвозять волонтери. Дорікати працівникам дитсадку, в якому розташовано евакопункт, не варто – мерія не видала жодного распорядчого документа про організацію роботи пункту.

Про все це йдеться у звіті регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Юлії Хмельницької, передає її попередник на цій посаді Вадим Жепало, що нині захищає Україну.

Майже 80 громадян, які залишили населені пункти, розташовані у зоні бойових дій, наразі розміщені у приміщені дитячого садочка. При цьому керівником закладу, яка за усною вказівкою управління освіти Миколаївської міської ради виконує обов’язки з облаштування місцеперебування людей, не було надано жодних розпорядчих документів про організацію в установі евакуаційного пункту.

Під час огляду приміщення та спілкування з його мешканцями (в основному жінками старшого віку) встановлено, що розміри приміщення не дозволяють розміщувати таку значну кількість людей, а отже призводить до звуження життєвого простору. Частина мешканців через відсутність ліжок сплять просто на підлозі або на дитячих ліжках.

Через відсутність води у закладі вже тривалий час не працює вбиральня, люди не мають можливості користуватися душем.

Харчування має хаотичний характер та здійснюється волонтерськими організаціями.

Крім того, непристосованість приміщення до потреб дорослих людей призводить до ненавмисного пошкодження обладнання та меблів, що у подальшому зашкодить перебуванню там дітей.

Облік осіб, які прибувають або вибувають із закладу, не впорядкований. У Журналі ведення обліку ВПО зберігаються паспорті дані громадян та їхні ідентифікаційні коди, при чому доступ має до цих даних будь-хто з працівників закладу. Відповідальної особи за внесення цих даних жодним розпорядчим документом не визначено.

Частина мешканців не має документів, а отже не мають можливості отримати статус внутрішньо переміщених осіб та реалізувати права на соціальний захист. Крім того, на сьогодні залишається невирішеним питання про продовження навчання дітей ВПО або влаштування їх до дошкільних закладів.

Під час повітряної тривоги працівники закладу та його мешканці знаходяться у власноруч облаштованому підвалі, яке не відповідає нормативним вимогам.

Юлія Хмельницька звернула увагу керівника закладу на необхідність забезпечення належних умов проживання та харчування мешканців закладу, дотримання санітарно-гігієнічних норм, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, а також роз’яснила права внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, за клопотанням регіонального представника Уповноваженого керівником проектів Миколаївського благодійного фонду «Юнітус» Олександром Щербиною мешканцям закладу надані гігієнічні набори та медикаменти як гуманітарну допомогу.

Нагадаємо, незважаючи на стрімке падіння бюджетних надходжень, Миколаївська мерія направляє мільйони гривень комунальному підприємству на догляд за газонами та зеленими насадженями.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube