Війна – війною, а Міндовкілля розпочало процедуру з ОВД миколаївського «Екотрансу»


18:1204.08.2022

Від 27.07.2022 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розпочало процедуру з оцінки впливу на довкілля для планованої діяльності ТОВ «ЕКОТРАНС» щодо реконструкція зі зменшенням потужності та з впровадженням заходів екологічної безпеки виробництва за № справи у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля 20227229749.

Про це сьогодні, 4 серпня, повідомили в управлінні екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА, передає Інше ТВ.

«У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні, згідно з указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» інтерфейс Реєстру містить обмежену інформацію щодо планованої діяльності.

З метою належного здійснення процедури громадського обговорення під час оцінки впливу на довкілля Документація, що вноситься суб’єктом господарювання до Реєстру, може надаватися особі для ознайомлення в кожному окремому випадку на підставі відповідного звернення. Ідентифікація осіб здійснюється після отримання звернення за шаблоном, що додається за посиланням https://mepr.gov.ua/news/39331.html. Після здійснення ідентифікації, буде запропоновано способи ознайомлення із документацією з ОВД.

Нагадуємо, під час громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, зауваження громадськості надаються протягом 20 робочих днів з моменту офіційного його оприлюднення в Реєстрі на адресу уповноваженого органу – Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Департамент екологічної оцінки та контролю, 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, тел./факс. (044) 206-31-40, (044) 206-31-50, e-mail: OVD@mepr.gov.ua», – зокрема, йдеться в повідомленні.

Як повідомляло Інше ТВ, 14 липня 2021 року Миколаївський адміністративний суд відмовив управлінню екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА в анулюванні дозволу на викиди шкідливих речовин олійноекстракційному заводу «Екотранс». Звернення управління до суду стало піком активного конфлікту облдержадміністрації та власника компанії, латифундиста та депутата Юрія Кормишкіна на тлі безперервних протестів мешканців нових ЖК на Намиві проти “шуму та сморіду” «Екотрансу».

Нагадаємо, відновлення після тривалої перерви активної роботи олійноекстракційного заводу “Екотранс” загострило давні екологічні проблеми підприємства. Найбільш відчутним з яких залишається всепроникний запах “смаженого насіння”, викликаний використанням для опалення соняшникового лушпиння. Біда в тому, що до цього аромату додається цілий букет небажаних для здоров’я добавок, на чолі з акролеїном, і гучний шум конвеєрів, що працюють ночами. До того ж, за останні роки по сусідству із заводом виросло кілька нових великих житлових комплексів. Для їхніх мешканців активізація заводу стала дуже неприємною новацією.

Невдоволення стало масовим та дуже помітним під час місцевих виборів, на яких Юрій Кормишкін вів у місцеві ради партію “Наш край”.

Під тиском громадськості у конфлікт вступили екологічна інспекція, Держпродспоживслужба, депутати облради та управління екології ОДА. При цьому лабораторія Держпродспоживслужби не знайшла порушень, а екологічна інспекція виявила значне перевищення ГДК у викидах заводу.

При цьому завод та його власник не збиралися йти на серйозні поступки: ще влітку минулого року Кормишкін стверджував, що “Екотранс” більше не шумить і скоро перестане смердіти.

Втрутитися довелося губернатору Віталію Кіму, який заявив, що якщо не буде проведено модернізацію, завод не працюватиме.

У результаті в березні 2021 року Управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації звернулося з позовом до Миколаївського окружного адміністративного суду щодо анулювання дозволів на викиди ТОВ “Екотранс”. Фактично це означало б зупинку заводу.

Розгляд справи у суді підтвердив, що порушення мали місце. Та робота, яку було проведено «Екотрансом», не призвела до зниження викидів оксиду вуглецю, вважають екологи. Завод же наполягав, що зазначені недоліки щодо викидів пилу та СО2 нехай і із запізненням, але усунуті «в розумний достатній термін», про що свідчать результати перевірки та вимірів у березні 2021 року.

Внаслідок цього суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Наталія Лісовська відмовила в анулюванні ліцензії на викиди в атмосферу.

Але конфлікту це не вичерпало. У серпні 2021 року управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА подало апеляцію на рішення суду. У жовтні Миколаївська міськрада відмовила «Екотрансу» у низці питань щодо землі.

А вже в листопаді Кормишкін публікує новий висновок екологічної інспекції про те, що проведений на підприємстві комплекс модернізації повністю усунув усі порушення шуму та викидів «Екотрансу».

Щоправда, відразу після цього громадські діячі заявили, що “Екотранс”, як і раніше, “шумить і смердить” ночами. Єдиною обнадійливою новиною в цій історії можна вважати те, що з ініціативи депутатів облради управління екології отримало мобільну екологічну лабораторію.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube