Україна накопичила достатньо газу для помірної зими, ризик в іншому – Оператор ГТС


14:1231.08.2022

Україна накопичила у своїх підземних сховищах (ПСГ) 13 млрд кубометрів природного газу станом на кінець серпня 2022 року. Про це повідомив голова “Оператор ГТС України” Сергій Макогон в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

“До 15 жовтня за прогнозними розрахунками буде близько 14,4 млрд кубометрів газу. З такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки на сьогоднішній день споживання газу значно скоротилося”, – сказав він.

Макогон додав, що фактор військової загрози підвищує ризики стабільного проходження опалювального сезону, тому додаткові обсяги імпорту будуть доцільними.

“Як оператор ГТС ми можемо запевнити, що транспортні маршрути для прийому газу з Польщі, Словаччини та Угорщини готові до імпорту обсягом 54 млн кубометрів на добу”, – сказав Макогон.

За його словами, наявність транзиту російського газу територією України в період військової агресії РФ гарантує цілісність українських магістральних газопроводів.

“Якщо на рівні Кремля буде ухвалено політичне рішення про припинення транзиту в ЄС через Україну, є ризик, що нашу газотранспортну інфраструктуру буде частково знищено агресором. Це створить проблеми і для транспортування всередині України, оскільки у нас єдина ГТС для транзиту та місцевого транспортування”, – пояснив Макогон.

Раніше голова Кабміну Денис Шмигаль повідомив, що Україна накопичила вже 2 млн.тонн вугілля.

Такод ми повідомляли, що Норвегія пропонує Україні допомогу у 205 млн.долл. на закупку газа для цього опалювального періоду

В той же час голова Нафтогазу закликав українців запасатися ковдрами: для декого це буде єдина можливість зігритися



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube