Британська компанія модифікує дрони для України, щоб захистити їх від РЕБ (ФОТО)


10:4428.03.2024

Британські інженери працюють над технологією, яка допоможе вберегти українські розвідувальні безпілотники від російськиї спроб заглушити їх засобами радіоелектронної боротьби.

Про це пише Reuters з посиланням на виконавчого директора компанії Evolve Dynamics Майка Дьюхірста.

Компанії з десятків країн постачають безпілотники і комплектуючі до них в Україну. Деякі з них, такі як Evolve Dynamics, також зосереджуються на технологічних досягненнях, покликаних протистояти потужним засобам радіоелектронної боротьби (РЕБ) Росії.
Розробляючи альтернативні алгоритми радіозв’язку, вони мають на меті ускладнити для Росії можливість глушити сигнал її розвідувальних безпілотників, що зробить їх марними.
Обидві сторони посилили розгортання систем РЕБ, які можуть порушувати частоти, що передають команди від пілота до безпілотника, змушуючи їх падати з неба або промахуватись повз ціль.

“Це постійна гра в пінг-понг між супротивниками”, – сказав Майк Дьюхірст, виконавчий директор Evolve Dynamics, який підрахував, що за останні два з половиною роки безпілотники Sky Mantis компанії були 85 разів модернізовані.

Велика Британія, вірний союзник Києва відтоді, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року, заявила, що є найбільшим постачальником безпілотників в Україну, і працює з Латвією, щоб очолити європейську коаліцію для нарощування виробництва.

Інші союзники, такі як Швеція, Нідерланди і Норвегія, також надали Україні бойові дрони.
Україна розвиває власні приватні військові стартапи, які впроваджують інновації і розбудовують вітчизняну промисловість, оскільки війна триває вже третій рік.
Загалом в Україні налічується близько 200 виробників дронів, а Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості заявило, що цього року країна може виготовити до 2 мільйонів безпілотників.

Завдяки Evolve Dynamics, чиї розвідувальні дрони в Україні шпигують за пересуванням ворога, військові підрозділи отримують запчастини та оновлення програмного забезпечення безпосередньо від компанії, що дозволяє їм, де це можливо, вносити зміни самостійно.
“Ми додаємо технології до існуючих безпілотників, модифікуємо їх. Це може бути зміна програмного забезпечення, зміна обладнання”, – сказав Дьюхерст.

ШВИДКІ ЗМІНИ НА ПОЛІ БОЮ

Деякі військові експерти кажуть, що миттєвий зв’язок між оборонними компаніями і солдатами може стати більш поширеною рисою війни з огляду на швидкі технологічні інновації.
Ця тенденція може вплинути на все – від закупівель до тренувань.

“Технології розвиваються дуже швидко. Я б сказав, що цикл навчання на полі бою може тривати близько шести тижнів”, – сказав Нік Рейнольдс, науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних збройних сил (RUSI), британського оборонного аналітичного центру, що базується у Великобританії.

“Наші системи закупівель не оптимізовані для цього”.

Минулого місяця військова частина в Україні звернулася до Evolve Dynamics з проханням внести зміни в технологію, щоб зробити її безпечнішою для пілота.

Працюючи на британському майданчику, прикрашеному українськими прапорами та повідомленнями подяки від солдатів, співробітники працювали над тим, як відокремити радіоблок безпілотника від його управління.

Надіславши інструкції, військова частина змогла прийняти зміни протягом 24 годин після запиту.

Дьюхірст, який щомісяця відвідує Україну, вирішив профінансувати модифікацію після того, як почув, що солдати збираються заплатити за неї самі. Підрозділи безпілотників в Україні часто платять за власне обладнання за рахунок приватних коштів або краудфандингу.

Британська компанія модифікує дрони для України, щоб захистити їх від РЕБ (ФОТО) 1
Британська компанія модифікує дрони для України, щоб захистити їх від РЕБ (ФОТО) 5
Британська компанія модифікує дрони для України, щоб захистити їх від РЕБ (ФОТО) 3
Британська компанія модифікує дрони для України, щоб захистити їх від РЕБ (ФОТО) 6

Дьюхерст заснував компанію у 2014 році, коли працював з інженерами-програмістами у Києві над стартапом у сфері цифрового маркетингу.
Evolve Dynamics зараз має близько 100 безпілотників Sky Mantis, що літають в Україні, що робить її одним з п’яти – 10 найбільших британських постачальників безпілотників в Україну, повідомили в компанії.

Британія пообіцяла витратити 325 мільйонів фунтів стерлінгів (416 мільйонів доларів) на відправку 10 000 безпілотників в Україну цього року, і Evolve Dynamics сподівається отримати більше замовлень на цю роботу.

Приватна компанія постачає обладнання для Королівського військово-морського флоту Великої Британії та деяких підрозділів поліції, а також для світових нафтогазових та вітроенергетичних компаній.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube