Чехія включила зрадника України Медведчука до свого санаційного списку


11:0328.03.2024

У середу, 27 березня, чеський уряд на пропозицію глави МЗС Яна Липавського затвердив три нові записи в національному списку санкцій.

Йдеться про одну юридичну особу та двох фізичних. Першою внесеною до списку особою є Віктор Медведчук, який керує з Росії операцією російського впливу на території Чехії. Окрім нього, до списку потрапили компанія Voice of Europe s.r.o та пропагандист Артем Марчевський. Компанію Voice of Europe s.r.o. та Артема Марчевського Медведчук використав для своєї діяльності. З цим пов’язане їхнє внесення до списку.

Про це повідомляє «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

Як нагадує видання, Віктор Медведчук був засновником забороненої в Україні партії ОПЗЖ. До початку повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну підозрювався у державній зраді. Перебував під домашнім арештом до лютого 2022 року, звідки втік. Українська Служба безпеки напала на слід і заарештувала Віктора Медведчука у квітні 2022-го, а у вересні українського екс-нардепа обміняли на захисників міста Маріуполь – зокрема, командирів полку «Азова», які обороняли «Азовсталь». Відтоді Віктор Медведчук проживає у Російській Федерації.

Рішення щодо накладення санкцій, як повідомляє МЗС Чехії, відповідає інтересам безпеки країни. За даними чеської контррозвідки BIS (Інформаційна служба безпеки) Віктор Медведчук разом із Артемом Марчевським, використовуючи російські гроші, мали намір вплинути на вибори до Європейського парламенту. У зв’язку з цим, чеська дипломатія прийняла рішення включити згаданих людей та компанію до національного списку санкцій ще до внесення пропозиції про їх включення до списку санкцій ЄС.

«Цим кроком ми вирішили завдати удару по проросійській мережі, яка намагалася розробити на нашій території операцію, яка могла б серйозно вплинути на безпеку Чехії. Операція цієї групи полягала у скоєнні дій проти територіальної цілісності та суверенітету України. Дії, на які впливають ці санкції, ретельно документуються. Пакет доказів містить понад 300 сторінок», – повідомив прем’єр-міністр, подякувавши Інформаційній службі безпеки (BIS) за роботу.

За словами глави чеського уряду, діяльність не стосувалася безпосередньо політичної арени Чехії, хоч і відбувалася на її території. Вона була спрямована у бік Європарламенту, що Петро Фіала розуміє як підтвердження багаторічних зусиль Росії щодо втручання та впливу на демократичні процеси в Європі. «З цією інформацією та нашим рішенням працюватимуть також інші країни та установи», – сказав він.

З посиланням на власні джерела, газета Deník N повідомляє, що гроші отримали політики із шести членських країн ЄС – з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини. «У нас немає інформації про те, що до цієї справі причетні чеські політики чи чеські громадяни. Однак, ми маємо в своєму розпорядженні дані, що метою було розвиток діяльності в країнах ЄС та отримання можливості впливати в Європейському парламенті», – заявив прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала.

Досі в чеському списку санкцій було шестеро людей: московський патріарх Кирило, російський бізнесмен Володимир Євтушенко та його син Фелікс Євтушенко, подружжя Ростислав та Ольга Зорікови, а також компанія з управління російськими активами за кордоном, до якої входить російська нерухомість у Чехії, у тому числі яка використовується в дипломатичних цілях. Також було внесено до списку бізнесмена Бориса Обносова, але було викреслено звідти після включення до списку санкцій ЄС.

Особам зі списку заборонено в’їзд до Чеської Республіки та перебування на її території, будь-які фінансові операції в країні. Фінансово-аналітичне управління також заморозить будь-які активи, які особи зі списку можуть мати у Чехії. Це стало можливим завдяки так званому «Закону Магнітського», яке було введено в дію главою МЗС Липавським і набуло чинності з початку минулого року.

Як повідомляло Інше ТВ, АРМА через конкурс обере організатора торгів з продажу яхти Медведчука



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube