Чеські неурядові організації надали українцям допомогу на понад 6 мільярдів крон


09:4723.02.2024

Із затягуванням війни Росії проти України внески для цих організацій помітно зменшуються порівняно з першими місяцями після повномасштабного вторгнення, та все ж допомога Україні залишається для багатьох донорів на першому місці.

Про це пише українська редакція «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

За даними станції Radiožurnál Чеського радіо, яка опитала найбільші гуманітарні організації, від початку повномасштабної війни чехи надали їм понад шість мільярдів крон — майже п’ять мільярдів на гуманітарну допомогу і понад мільярд на озброєння і оборонне устаткування. Представники неурядових організацій кажуть, що 66 таких організацій за минулі два роки зібрали на допомогу Україні близько семи мільярдів крон — окремі громадяни надали 3,17 мільярда крон, донори з великих інституцій іще принаймні 3,5 мільярди.

Як повідомляє Radiožurnál, найбільшу суму зібрала організація «Людина у скруті» („Člověk v tísni“; також перекладають як «Людина в біді») — 2,45 мільярда крон. На пресконференції представників неурядових організацій, присвяченій їхній допомозі Україні і українцям, назвали іншу цифру: як повідомляє агентство ČTK, там повідомили, що «Людина у скруті» дотепер організувала допомогу і в Чехії, і в Україні на суму в 4,7 мільярда крон — зокрема, на відновлення прифронтових українських територій чи на підтримку внутрішніх переселенців. Адже гуманітарні організації надають допомогу не тільки за рахунок зборів, але й наявними матеріалами зі своїх складів — такими, як харчові продукти, медичні потреби, складані ліжка тощо.

Два мільярди крон люди надіслали 2022 року просто на рахунок українського посольства в Празі. А Чеський Червоний хрест зібрав 327 мільйонів крон. Ця організація за минулі два роки здійснила в Україні 56 місій і доставила туди 520 тонн медичної матеріальної допомоги, а також 59 машин швидкої допомоги і санітарних авт.

Благодійний фонд «Подарунок для Путіна», який посилає до України перш за все озброєння, отримав від своїх донорів 670 мільйонів крон. Значну суму — майже 400 мільйонів — зібрала на закупівлю оборонних матеріалів організація Post Bellum. Вона відправила до України понад 13,5 тисяч бронежилетів, понад 21,5 тисячу військових аптечок і 13 фронтових санітарних машин, а також оборонну техніку. «Стати обіч і здійснювати тільки гуманітарні постачання ми вважали за недостатнє», — заявив голова правління організації Мартін Кроупа.

А «Лікарі без кордонів» мають в Україні спеціальний евакуаційний потяг, яким важко хворих пацієнтів вивозять зі сходу на захід України — ним евакуювали вже близько трьох тисяч пацієнтів.

Є й багато невеликих організацій чи й окремих осіб, які оголошують збори на менші конкретні проєкти допомоги Україні — наприклад, на автомобільну техніку для українських військових.

Некомерційні організації надають допомогу і українським біженцям у Чехії. Для них, наприклад, влаштовують курси чеської мови, зустрічі з метою інтеграції в чеське суспільство, дитячі групи й клуби.

Допомога зменшилася, але триває далі

Але величезна більшість із перелічених мільярдних сум була зібрана за перший рік повномасштабної війни — внески за минулий рік склали лише п’ять мільйонів крон. Як каже речниця «Людини в скруті» Адріана Черна, це звичне явище при будь-якому зборі, але Україна й далі залишається для донорів найважливішою.

«Не можна порівняти з тим, як було відразу після вторгнення. Перший мільярд ми зібрали за п’ять днів, другий мільярд до кінця 2022 року. Ми робили опитування серед наших прихильників, і з нього випливає, що їх і далі найбільше цікавить допомога Україні», — додала вона.

Та хоча донорів стає менше, з’являються все нові проєкти — такі, як збір на десять тисяч дронів для українських військових із назвою Nemesis, тобто Немезида — давньогрецька богиня-заступниця справедливості й уособлення кари богів. Патронат над нею взяли чеські військові, підтримує її і заступник начальника Військової канцелярії президента Чехії Отакар Фолтин. За його словами, результат збору — а на цей час із планованих ста мільйонів крон зібрано понад 86 мільйонів — свідчить, що більшість чехів підтримує Україну.

«Той патологічний осад суспільства, як казав Масарик, дуже голосний, але насправді малий. Тих паскуд, які погрожують і фізичним насильством, мало. Важливо, щоб тій малій частині не давали стільки простору», — каже Фолтин.

Дуже успішна й далі згадана вище громадянська ініціатива «Подарунок для Путіна». За словами її співзасновника Мартіна Ондрачека, люди хотіли давати гроші прямо на зброю, бо зрозуміли, що тільки так Україна може захиститися.

«Нам дуже добре вдавалося збирати кошти у дні навколо 21 серпня, що люди справедливо пов’язують зі вторгненням Радянського Союзу, тобто Кремля, до Чехословаччини (1968 року — ред.). До того ж наші проєкти конкретні. Якщо ми збираємо на реактивну систему залпового вогню, то саме РСЗО ми й купуємо», — пояснює Ондрачек.

Чеські неурядові організації надали українцям допомогу на понад 6 мільярдів крон 1
Чеські неурядові організації надали українцям допомогу на понад 6 мільярдів крон 3

Як повідомляло Інше ТВ, Чехія знайшла для України півмільйона снарядів калібру 155 мм, і 3 млн. снарядів калібру 122 мм, – Павел



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube