Тепер і фінський музей визнав художника Іллю Рєпіна українцем


12:0001.02.2024

У Національному художньому музеї Фінляндії “Атенеум” в Гельсінкі художника Іллю Рєпіна тепер представляють як українця.

Про це повідомляє фінське видання Suomen Kuvalehti, інформує Служба новин Yle.

Роботи Іллі Рєпіна представлені в постійній експозиції музею, у підписах до них художник вже зазначений як українець.

Рішення про зміну національності Рєпіна було прийнято, коли “Атенеум” готував виставку “Питання часу” (Ajan kysymys), у якій представлена ​​одна з робіт художника.

За словами куратора музею Тімо Гууско, основою стала нова інформація, отримана “Атенеумом”.

На початку 2023 року до музею звернулася українська журналістка Анна Лодигіна, яка шукала більше інформації про життя Рєпіна у Фінляндії. Куратор надіслав журналістці статтю про художника, згідно з якою батьки Рєпіна були росіянами, народженими в Московській області.

Журналістка помітила помилку і надіслала у відповідь церковний документ, згідно з яким батько і дід художника народилися на території сучасної України.

Ще у 2021 році в “Атенеумі” спільно з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва була організована велика виставка робіт Іллі Рєпіна. На виставці говорилося, що художник є росіянином, хоча і народився на території нинішньої України.

Тоді Лукас Стасевський, фінський музикант українського походження, публічно заявив, що на виставці бракує інформації про широкі зв’язки митця з українською культурою.

– Рєпін виріс в Україні, українська тематика була невід’ємною частиною його творчості, але організатори просто проігнорували це, представивши Рєпіна виключно як російського художника, – сказав Стасевський Suomen Kuvalehti.

Він писав в музей і підіймав це питання в ЗМІ, але інформація про художника не змінилася.

– Століттями російський підхід домінував у світі, і змінити його було майже неможливо.

Куратор “Атенеума” Тімо Гууско каже, що українство Рєпіна було б більш очевидним, якби виставка художника була організована в нинішній ситуації. У 2021 році це не була перспектива виставки, каже він.

Рєпін – лише один із багатьох українських митців, яких Росія вважає своїми.

Як повідомляло Інше ТВ, Музей мистецтва в Нью-Йорку нарешті визнав художника Куїнджі українцем, а потім Музей мистецтв Метрополітен (Metropolitan Museum of Art) у Нью-Йорку визнав українськими митцями Іллю Рєпіна та Івана Айвазовського.

Також читайте: Вкрадені митці. Проєкт “Українологія” розповідає молоді про українських художників, яких привласнила росія (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube