Туреччина, Румунія та Болгарія створюють коаліцію для пошуку мін у Чорному морі


11:1111.01.2024

Країни-члени НАТО Туреччина, Румунія та Болгарія об’єднали зусилля для пошуку мін у Чорному морі. Цей крок був спрямований на підвищення безпеки судноплавства та на підтримку життєво важливого експорту українського зерна.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Меморандум про взаєморозуміння має підписати сьогодні Стамбул, що стане першою великою спільною акцією чорноморських країн з того часу, як президент Володимир Путін вторгся в Україну в лютому 2022 року.

Ініціатива, яку очолює Стамбул, покликана знешкодити міни, що дрейфують у певні райони Чорного моря. Як зазначає Bloomberg, вторинним мотивом є виключення інших членів НАТО із зусиль безпеки, включаючи США та Великобританію, щоб уникнути ескалації напруженості в регіоні.

Росія та Україна є великими виробниками зерна, і війна дедалі більше загрожує безпечному проходженню вантажів. Проте з середини вересня Україна перевезла через свій Чорноморський коридор 15 млн тонн вантажів, переважно продуктів харчування, оскільки скорочення фінансової допомоги з боку союзників робить для країни ще більш важливим забезпечення доставки своїх товарів на світові ринки. Значні поставки також потрібні для того, щоб експортувати більший, ніж очікувалося, урожай минулого року.

Читайте: Мисливці за мінами. Україна отримає 2 мінних тральщики



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube