Мисливці за мінами. Україна отримає 2 мінних тральщики


11:0311.12.2023

Велика Британія та Норвегія очолять нову коаліцію морських можливостей. Україна зможе трансформувати свій військово-морський флот, зробити його більш сумісним із західними союзниками та НАТО.

Велика Британія передасть Україні два мінно-пошукові кораблі класу Sandown. Про це повідомили на сайті британського уряду 11 грудня.

Велика Британія разом з Норвегією очолить нову Коаліцію морських сил і засобів, яка надасть кораблі та техніку для посилення спроможності України діяти на морі.
Міністр оборони Грант Шаппс сьогодні підтвердить закупівлю Україною двох тральщиків Королівських ВМС для ВМС України.
Нова коаліція надасть довгострокову підтримку Україні, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для посилення безпеки в Чорному морі.
Два тральщики Королівського військово-морського флоту передаються зі складу ВМС Великої Британії до складу Збройних сил України (ЗСУ) з метою посилення спроможності України діяти на морі.

На економіку України продовжує впливати путінська блокада в Чорному морі, яка значно знизила здатність країни перевозити життєво важливі експортні товари морським шляхом. Посилення морських спроможностей ЗСУ, зокрема протидія загрозі від російських морських мін, допоможе відновити морський експорт України.

Це є наслідком візиту Міністра закордонних справ Великої Британії до України минулого місяця, де він привітав запуск нової програми “Єдність” між британською компанією Marsh McLennan та українським урядом, яка забезпечить доступне страхування морських перевезень зерна та інших критично важливих продуктів харчування з чорноморських портів України, активно підтримуючи міжнародні зусилля, спрямовані на пом’якшення глобальної продовольчої кризи.

Нова Коаліція морських сил і засобів буде розвивати підтримку, яку Великобританія, Норвегія та інші країни надають Україні. Ця підтримка буде довгостроковою і допоможе Україні трансформувати свої військово-морські сили, зробивши їх більш сумісними із західними союзниками, більш оперативно сумісними з НАТО і зміцнивши безпеку в Чорному морі.

Міністр оборони США Грант Шаппс сказав:

“Ці мисливці за мінами нададуть Україні життєво важливі можливості, які допоможуть рятувати життя на морі і відкриють життєво важливі експортні шляхи, які були суттєво обмежені після того, як Путін розпочав своє незаконне повномасштабне вторгнення.

Це посилення потенціалу знаменує початок нових цілеспрямованих зусиль Великої Британії, Норвегії та наших союзників, спрямованих на зміцнення морського потенціалу України в довгостроковій перспективі, посилюючи їхню здатність захищати свої суверенні води і зміцнюючи безпеку в Чорному морі.

Як острівна країна з гордою морською історією, Велика Британія і Королівські ВМС мають особливі можливості для підтримки цих зусиль, які стануть частиною низки нових коаліцій, сформованих між членами Альянсу з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України”, – наголошується в заяві.

Нова морська коаліція тісно співпрацюватиме з українськими ВМС і Міністерством оборони з метою розвитку низки спроможностей, включаючи швидкий розвиток морських сил у Чорному морі, продовження розбудови української морської піхоти і річкових патрульних кораблів для захисту прибережних і внутрішніх водних шляхів.

Погоджена під час нещодавніх засідань Контактної групи з питань оборони України, до складу якої входять 50 країн, вона є частиною низки коаліцій сил і засобів, спрямованих на посилення операцій України в інших сферах, в тому числі на суші і в повітрі.

Велика Британія і Норвегія разом з іншими міжнародними партнерами вже допомогли підготувати сотні українських морських піхотинців і мають намір продовжити цю роботу.

Прем’єр-міністр і Міністр оборони наголосили на непохитній підтримці України з боку Великої Британії, яка виділила 4,6 млрд фунтів стерлінгів на військову підтримку з моменту початку повномасштабного вторгнення Путіна, а також підготувала понад 52 000 українських військовослужбовців з моменту першого вторгнення Росії до Криму в 2014 році.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube