Через підрив Каховської ГЕС під загрозою знищення 333 види тварин і рослин – Міндовкілля


19:5707.06.2023

Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС під загрозою знищення 333 види тварин і рослин, які мають різний природоохоронний статус, та 25 типів оселищ. Також деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Про це УНН повідомляє з посиланням на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрілеця підрив дамби Каховської ГЕС матиме катастрофічні наслідки, зокрема в результаті підриву до річки Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн мастила із ризиком подальшого витоку ще більшого обсягу. Пляма нафтопродуктів потенційно може “прямувати” у Чорне море.

Цитата

«У Чорне море також може потрапити і певна кількість утворених внаслідок дій росії відходів руйнації. У зоні можливого затоплення опинилися понад 80 населених пунктів. Адже дамба Каховської ГЕС утримує об’єм близько 18 кубічних кілометрів води. Під загрозою знищення 333 види тварин і рослин, які мають різний природоохоронний статус, та 25 типів оселищ», – йдеться в повідомленні.

Стрілець повідомив, що деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Зокрема, у нацпарках “Нижньодніпровський”, “Великий Луг”, “Кам’янська Січ”, “Білобережжя Святослава”;

За його словами, наприклад, нацпарк “Нижньодніпровський – це понад 80 тис. га природоохоронних земель з рідкісними видами біорізноманіття. Тут є Рамсарські угіддя, а також території, що входять до Смарагдової мережі Європи, тобто визнані найбільш цінними і охороняються європейським законодавством.

Міністр повідомив, що загалом 9 об’єктів Смарагдової мережі (Дніпробузький лиман, Чорноморський біосферний резерват, Олешківські піски) та 5 Рамсарських угідь – потенційно перебувають у зоні ураження.

Читайте: ООН закликала боротись з «мовою ворожнечі» після реакції в мережах на підрив Каховської ГЕС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube