До роковин трагедії рейсу MH17 в український прокат вийде стрічка «Залізні метелики»


09:0901.06.2023

Документальний фільм із програми «Санденсу» та Берлінале матиме національну прем’єру на фестивалі Docudays UA, а в липні вийде на екрани кінотеатрів.

Про це повідомили у ДержКіно, передає Інше ТВ.

20 липня в українських кінотеатрах вийде документальна картина «Залізні метелики» про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни. Покази присвячені дев’ятим роковинам трагедії, які відзначаються кількома днями раніше — 17 липня.

Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. Стрічка розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років.

«Залізні метелики» — це нова робота документаліста Романа Любого, режисера «Зошит війни», документального фільму, створеного з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників.

Вперше «Залізні метелики» побачили світ на «Санденсі» — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у конкурсній секції World Cinema Documentary Competition. Європейська прем’єра відбулася на іншому великому фестивалі класу «А» — Берлінському, у програмі Panorama. Також фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

Критики сприйняли картину позитивно: журнал POV назвав стрічку «визначним досягненням», а видання Rogerebert.com — «мистецтвом, яке бунтує проти несправедливості».

Українська прем’єра фільму відбудеться 4 червня на фестивалі Docudays UA (повторний показ пройде 5 червня).

Продюсерами стрічки стали Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Гьотце.

Картину створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з Trimafilm (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

Як повідомляло Інше ТВ, Спільна слідча група заявила, що рішення про постачання бойовикам “ДНР” ЗРК “Бук”, яким потім був збитий МН17 над Донбасом,  було прийнято путіним.

Також повідомлялось Все, що треба про них знати. Путін присвоїв звання бригаді, якій належав “Бук”, що збив малайзійський “Боїнг”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube