У росії створено понад 70 таборів, у яких «перевиховують» вкрадених з України майже 20 тисяч дітей, – дитяча омбудсмана України


23:1222.04.2023

На території росії створено більш як 70 таборів, у яких утримують дітей, примусово вивезених із тимчасово окупованих регіонів України. Станом на 22 квітня відомо про майже 20 тисяч таких дітей, водночас реальна кількість депортованих неповнолітніх українців може сягати кількох сотень тисяч.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” заявила Дар’я Герасимчук, радниця-уповноважена президента України з прав дитини, передає «Суспільне».

“Росіяни абсолютно різними способами викрадають українських дітей. Питання з “лікуванням” — це швидше не спосіб викрадення, це спосіб відбору дітей, щоб поповнити російську націю”, — зазначила посадовиця.

За її словами, росіяни проводять примусові медогляди дітей на тимчасово окупованих територіях, щоб відібрати найздоровіших дітей. Водночас у цих дітей з’являються “дивні страшні діагнози”, після яких їм пропонують лікування на території рф, додала Герасимчук.

“Куди везуть росіяни українських дітей, теж незрозуміло до кінця. Ми маємо дослідження Єльської лабораторії гуманітарних досліджень, де визначено уже понад 70 російських таборів, де утримують українських дітей. Хоча їх постійно переміщують. Та сама ситуація і з іншими дітьми, яких викрадає російська влада. Вони роблять все для того, щоб ми їх не знайшли”, — зауважила вона.

При цьому все, що робить Росія стосовно українських дітей, спочатку прикривається благими намірами, підкреслила радниця президента.

“Але це дуже далеко від чогось хорошого для наших дітей. Те, що розповідають діти, коли повертаються, жахає. Їх намагаються зламати абсолютно. Роблять все, щоб дитина зненавиділа власних батьків — нав’язують дитині думку, що своїм батькам і рідним вона більше не потрібна”, — розповіла Дар’я Герасимчук.

За її словами, нині на порталі “Діти війни” містяться дані щодо 19 393 дітей, депортованих на територію Росії.

“Це не означає, що це остаточний список. Всі заяви, які надходять до Національного інформаційного бюро, перевіряються. І якщо дитина знайдена на іншій території, вона з цього списку зникає. Але насправді йдеться про кілька сотень тисяч викрадених дітей, 200-300 тисяч”, — пояснила посадовиця.

Як повідомляло Інше ТВ, Окупанти планують “виховувати” українських дітей у “військово-патріотичних” таборах у Криму, – Маляр



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube