Протести проти судової реформи в Ізраїлі не вщухають: вчора на акції вийшло понад 450 тисяч людей


13:2102.04.2023

Понад 450 000 людей знову вийшли на демонстрації в Ізраїлі – попри оголошення прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху про тимчасове припинення спірної судової реформи. Мітинги відбулися в суботу, 1 квітня, у Тель-Авіві, Єрусалимі та інших містах, при цьому найчисленніша з акцій зібрала 170 000 осіб, у ній взяв участь і лідер опозиції – Яїр Лапід.

Про це пише естонське видання ERR.ee з посиланням на Deutsche Welle і агентство dpa, передає Інше ТВ.

Відбулися окремі сутички з поліцією, кілька демонстрантів було заарештовано. Поліція в Тель-Авіві застосувала проти мітингувальників водомети.

Деякі з присутніх принесли із собою ізраїльські прапори та плакати з написами, на одному з транспарантів, зокрема, значилося: “Демократія сильніша за цей уряд”.

Переговори між правлячою коаліцією та опозицією

З 28 березня правляча коаліція та опозиція проводять переговори щодо спроби врегулювати ситуацію навколо реформи. Натомість опозиційні політики неодноразово ставили під сумнів серйозність намірів Нетаньяху досягти компромісу.

“Спроба Нетаньяху приспати (пильність. – Ред.) протестувальників провалилася”, – заявили представники мітингувальників. “Понад 445 000 продемократично налаштованих демонстрантів вийшли на вулиці Ізраїлю сьогодні ввечері, це одна з найбільших демонстрацій в історії Ізраїлю. Ми продовжуватимемо залишатися на вулицях, поки не гарантуємо демократичний характер Держави Ізраїль”, – наголосили вони.

Нетаньяху призупинив розгляд законопроекту у другому та третьому читаннях

Масові протести в Ізраїлі тривали із середини січня. З 27 березня в країні було анонсовано “Національний тиждень паралічу” – серію демонстрацій та страйків проти судової реформи, до них почали приєднуватися і провідні лікарні. Однак того ж дня, 27 березня, Біньямін Нетаньяху заявив, що “ухвалив рішення призупинити друге та третє читання” законопроекту. Таким чином він може бути внесений на голосування до парламенту не раніше кінця квітня.

Судова реформа мала розширити повноваження кабінету міністрів щодо відбору суддів Верховного суду та обмежити повноваження цього судового органу. У разі ухвалення законопроекту уряд фактично отримав би повний контроль над призначенням суддів. Парламент Ізраїлю 20 лютого схвалив законопроект у першому читанні.

Вашингтон закликав до компромісу

У Вашингтоні заявили, що “глибоко стурбовані” тим, що відбувається в Ізраїлі. Білий дім закликав ізраїльську владу знайти компроміс на тлі масових протестів. “Продовжуємо наполегливо закликати ізраїльських лідерів якнайшвидше досягти компромісу. Вважаємо, що це найкращий шлях вперед для Ізраїлю та всіх його громадян”, – зазначив керівник прес-служби Ради національної безпеки при Білому домі Едрієн Уотсон, додавши, що підтримка США безпеки та демократії Ізраїлю залишається незмінною.

Як повідомляло Інше ТВ, Що буде з найскандальнішою реформою Ізраїлю? Нетаньяху фактично призупинив законопроєкт, але не відмовився від нього



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube