Повномасштабна війна оголила гендерні нерівності, які є в Україні – уповноважена уряду


20:2027.03.2023

Повномасштабне вторгнення росії оголило ті гендерні нерівності, які є в Україні. Про це повідомила урядова уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко під конференції про вплив війни на жінок і жінок на війну W2U, передає кореспондент УНН.

«Повномасштабне вторгнення росії оголило ті гендерні нерівності, які є. Окрім страшенних проблем, горя, яке воно несе, у суспільстві ми бачимо, що більш випукло стали вимальовуватися так звані традиційні гендерні ролі, коли жінки, рятуючи дітей, були вимушені виїхати за межі України, і серед тих тимчасових біженців – абсолютна більшість це жінки з дітьми», – розповіла Левченко.

Деталі

Водночас вона зазначила, що хоча й більшість серед захисників України – це чоловіки, понад 50 тис. жінок – у ЗСУ, та приблизно 5 тис. з них перебувають на фронті.

«Тобто, ця ситуація дозволяє говорити про те, що у війні, яку розв’язала рф, жінки є не лише страждаючою стороною, як дуже часто хочуть представити й міжнародні експерти жінок під час конфліктів, але є активними учасницями як захисту України, так і створення умов для роботи на рівні громад, своїх підприємств, підтримки сімей. Тому не враховувати такі речі просто не можливо, без цього не буде ефективного відбудування України, відновлення України. Тому Національна стратегія відновлення України має гендерні показники, вона має мати включення завдань, які стосуються забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», – сказала Левченко.

Читайте: Трансгендерним спортсменкам заборонили брати участь у жіночих змаганнях з легкої атлетики



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube