На повернення вкрадених окупантами предметів мистецтва можуть піти роки, якщо не десятиліття, – Мінкультури України


19:3815.03.2023

Російські загарбники вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей, але про точну кількість таких предметів стане відомо пізніше.

Про повідомляє ЛБ.

“Станом на зараз тривають роботи з уточнення цифр, принаймні в тих місцях, які для нас доступні внаслідок деокупації. Області проводять цю роботу почасти самостійно, почасти за участю МКІП (Мінкультури та інформполітики, – ред.). Сьогодні ми говоримо про десятки тисяч переміщених предметів, якщо говорити тільки про державну частину музейного фонду. Я зараз не можу назвати цифру по архівах, це окрема категорія”, – повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва.

Вона зазначила, що визначення точної кількості вкраденого Росією є складним і тривалим процесом. За її словами, росіяни вивозили не тільки предмети мистецтва, але й документацію.

“Якщо більшість документації існувала в паперовому вигляді, то зараз, коли вона втрачена, потрібно звіряти кілька джерел… Це дуже кропітка робота і вона займає час, бо колекції великі”, – додала Чуєва.

Вона зауважила, що зараз важко сказати, наскільки швидко будуть повернуті всі культурні цінності України.

“Навіть якщо ми точно знаємо, де знаходяться усі ці предмети, і якщо немає добровільного акта повернення, то такі процеси через судові розгляди можуть тривати дуже довго. Ми говоримо про роки. Будемо сподіватися, що не про десятиліття”, – зазначила Чуєва.

Наразі відомо, що в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії майже 1300 об’єктів культурної інфраструктури пошкоджено або повністю зруйновано.

Нагадаємо, нещодавно Україні повернули предмети історичної спадщини, які намагались ввезти в США з Росії. Україні повернули мечі-акінаки скіфської культури та крем’яну сокиру.

Читайте: Майже 150 млн.грн. – шкода довкіллю від руйнування російською ракетою сільського будинку культури на Миколаївщині (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube