Фінські журналісти зібрали свідчення про викрадення росіянами українських дітей


12:1113.02.2023

Росія вивезла на свою територію кількох тисяч українських дітей із окупованих нею областей та відправила їх до російських родин.

Журналісти фінської компанії Yle зібрали кілька свідчень того, що як Росія поводиться з українськими дітьми.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Росія забирає дітей не лише з дитячих будинків, а й забирає їх у батьків. Журналісти Yle зустріли у Латвії українця, якого росіяни розлучили з дітьми на початку квітня у Маріуполі. Сам він потрапив до фільтраційного табору, а хлопців відвезли до Росії. Незабаром їм пригрозили усиновленням у російську родину, якщо їх не заберуть упродовж п’яти днів. Ця історія закінчилася добре, оскільки чоловікові вдалося отримати гроші та допомогу від російських волонтерів для поїздки до Москви. Він вважає, що повернув дітей завдяки своїй завзятості, незважаючи на те, що в Росії намагалися вплинути на мислення дітей. Він вважає, що російська влада просто не розраховувала на його швидкий приїзд до Москви.

Як Росія викрадає дітей?

У травні президент РФ Володимир Путін видав указ, який дозволяє дітям прискорити отримання російського громадянства. Таким чином вони законно можуть залишатися в нових сім’ях. Уповноважена при Президентові РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова, проти якої ЄС, Великобританія та США ввели санкції за викрадення дітей, зазначає, що підлітків не всиновлюють, а на постійній основі поміщають до інших родин. Російські пропагандисти при цьому часто розповідають саме про усиновлення.

Чому Росія забирає дітей із України?

На думку опитаних експертів Yle, одна з причин – це бажання русифікації.

Доказом цього є дитячі табори, в які з України переводять дітей на короткий термін. Один із таких таборів знаходиться поряд із Фінляндією в Терійокі. За даними російської сторони, за літо до табору привезли 1600 дітей із Маріуполя. За даними російських пропагандистських джерел, зміна в таборі триває тиждень чи два. При цьому незрозуміло, куди діти повертаються після таборів.

Американський експерт Сем Х’юстон, який спеціалізується на розвідці з відкритих джерел, вважає, що дітей можуть спробувати повернути в Маріуполь після російської пропаганди.

– З російської точки зору дітей має сенс повернути до Маріуполя, бо тоді місто стане російським та ще ближче до Росії, – каже Х’юстон.

Джудіт Паллот з Олександрівського інституту також вважає, що українців намагаються зробити росіянами.

Точна кількість дітей, вивезених Росією, невідома. За даними ОБСЄ на липень, РФ викрала вже понад 2000 дітей. Українська сторона заявила більш ніж про 16 000 дітей, насильно переданих до Росії разом із сім’ями чи поодинці.

Примусове переселення з окупованих територій є військовим злочином та кричущим порушенням прав дітей.

Як повідомляло Інше ТВ, Скандал: двох українських дітей, які знаходились на території Австрії, генсек Європейського інституту Омбудсмана вивіз на територію рф, – Лубінець



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube