Скандал: двох українських дітей, які знаходились на території Австрії, генсек Європейського інституту Омбудсмана вивіз на територію рф, – Лубінець


16:4408.02.2023

Україна виходить з Європейського інституту Омбудсмана через безпрецедентний випадок, до якого має відношення член цієї організації.

Доктор Йозеф Зігеле, Генеральний Секретар ЄІО, член Правління ЄІО та Заступник Омбудсмана Тіролю, вивіз двох українських дітей, які перебували на території Австрії, в росію.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, передає Інше ТВ.

«Зазначене є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

Вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу, є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього»», – зокрема, написав Дмитро Лубінець.

Український омбудсмен зауважив, що, хоча владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо дій Й. Зігеле, в Європейському інституті Омбудсмана на його прохання не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до пана Зігеле, вчинок якого суперечить меті заснування Інституту та свідчить про його упередженість, – президент Інстиуту Драган Мілков проігнорував запити Лубінця.

Україну вже підтримали омбудсмени Латвії та Литви, які повідомили про вихід з ЄІО у відповідь на цей випадок. Дмитро Лубінець звернувся до колег, які є членами Інституту, розглянути можливість негайного виходу із Європейського інституту Омбудсмана та засудити дії його керівництва.

Як повідомляло Інше ТВ, Двоє дітей, незаконно депортованих із Луганської області в Росію, повернулися в Україну



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube