У 2022 році на політичних процесах в білорусі засуджено щонайменше 1242 людини – правозахисники


20:4607.01.2023

Торік у Білорусі засуджено щонайменше 1242 людини за політично вмотивованими справами, повідомляє правозахисний центр «Вясна». Згідно з моніторингом правозахисників, суди цієї країни винесли тюремні вироки загальною тривалістю 2501 рік.

В опублікованому в п’ятницю, 6 січня, повідомленні «Вясна» інформує, що протягом 2022 року влада застосовувала кримінальну відповідальність у політично вмотивованих процесах.

Про це пише «Польське радіо», передає Інше ТВ.

«За політично вмотивованими справами засуджено щонайменше 1242 людини — 942 чоловіки та 300 жінок», — повідомив правозахисний центр. Сума вироків становить понад 2501 рік позбавлення волі, понад 1345 різних форм обмеження волі (включно з позбавленням волі), а також майже 1,3 мільйона білоруських рублів штрафів.

Статті Кримінального кодексу, які найчастіше використовують у політичних справах, — це дії, що порушують громадський порядок, а також образа Аляксандра Лукашенки чи представників влади.

Політичні репресії в Білорусі тривають безперервно після президентських виборів 2020 року, визнаних фальсифікованими. До позбавлення волі засуджують представників опозиції, громадських організацій, журналістів, правозахисників, протестувальників та інші групи громадян. Влада говорить про «змову ворожих зовнішніх сил», «спроби держперевороту», «тероризм». За даними правозахисників, зараз у Білорусі є щонайменше 1442 політв’язнів.

«Вясна», найважливіша білоруська правозахисна організація, була заборонена владою в 2003 році, але ніколи не припиняла своєї діяльності, включно з моніторингом політичних репресій. Зараз триває суд над очільником «Вясни», цьогорічним лауреатом Нобелівської премії миру Алєсем Бяляцьким. Окрім нього, за ґратами перебувають ще п’ятеро працівників «Вясни».

Як повідомляло Інше ТВ, Компанія сина Лукашенка «перефарбувалася» в українську, щоб працювати в Польщі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube