Генсека НАТО номіновано на Нобелівську премію миру


20:1707.01.2023

Член Стортингу (парламенту Норвегії) від консервативної Партії прогресу Крістіан Тюбрінг-Г’єдде номінував генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу, норвежця Єнса Столтенберга на Нобелівську премію миру.

Як повідомляє “Європейська правда”, відповідну заяву пресслужба політика поширила у п’ятницю.

“Генсек НАТО Столтенберг від початку усвідомив серйозність і важливість нападу Росії на всі країни, які керуються демократією та ліберальними свободами. Він рано зрозумів, що збройний спротив України – це також і європейська боротьба, та водночас чітко заявляв, що НАТО не буде прямим учасником війни”, – пояснює Тюбрінг-Г’єдде.

Норвезький парламентар відзначає те, як Столтенбергу вдалось зберегти трансатлантичну єдність, що стало “важливим сигналом для Росії”, а також його сприяння вступу до Альянсу Швеції та Фінляндії.

“Генеральний секретар був і є важливою ланкою між державами-членами НАТО і в мудрий спосіб сформував розуміння того, що взаємні військові зобов’язання Альянсу є абсолютними і водночас – що потенційній війні на території НАТО завжди щось передує”, – додає він.

Оскільки Тюбрінг-Г’єдде є членом національного парламенту, він, згідно з критеріями Нобелівського комітету, має право висувати кандидатуру на Нобелівську премію миру. У 2020 році він вже пропонував присудити премію Дональду Трампу за його внесок у мирне врегулювання на Близькому сході.

Традиційно кандидатури на отримання Нобелівської премії миру подаються до 31 січня. При цьому Нобелівський комітет оголошує лише лауреатів, а перелік номінантів залишається засекреченим на 50 років.

Як повідомляло Інше ТВ, Українка отримала математичний “нобель” – стала другою в історії володаркою медалі Філдса.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube