Компанія сина Лукашенка «перефарбувалася» в українську, щоб працювати в Польщі


18:3106.01.2023

Мережа АЗК UPG, бенефіціарами якої є білоруський олігарх Микола Воробей та старший син диктатора Олександра Лукашенка Віктор, вийшла на польський ринок. Щоб оминати санкції Євросоюзу, завдяки підставним особам компанія стала псевдо-українською, пише Zn.ua.

Як повідомляє видання Enkorr, після ребрендингу компанія дісталася польського ринку. Так, фінансовий директор UPG з 2020 року Інна Яценко стала головою правління польського підприємства Baltchem SA Zakłady Chemiczn, а співвласник Вікторія Петренко увійшла до складу ради його директорів.

Як пише Puls Biznesu, у грудні минулого року інвестиційний фонд Warsaw Equity Group оголосив, що продав 100% акцій Baltchem SA Zakłady Chemiczne. Одним із покупців виявився Ян Бобрек, імовірно син Яна Едварда Бобрека, паливного бізнесмена із Щецина. Газета пояснює, що сьогодні син управляє компаніями Oktan Energy та Arcturus, заснованими його батьком.

UPG цю інформацію спростували та заперечували будь-які інвестиції до Польщі.

Які ризики для ринків Польщі та України

У Puls Biznesu додають, що у галузі чути, що українці з UPG дуже активні на польському паливному ринку і є великим гравцем на ринку постачань в Україну, а зміна власників у Baltchem це дуже важлива подія для польської паливної промисловості. Понад те, мережа UPG була значним дистриб’ютором білоруського пального в Україні, і ці зв’язки не викликають ентузіазму у представників польського паливного ринку. Також сумнівно, що транзакція була приватною і, ймовірно, не підпадає під дію жодних правил із захисту критичної інфраструктури.

Проблема також і те, що один із двох морських терміналів працюватиме не на ринкових умовах, а забезпечуватиме потреби України, а це означає, що можливості польського імпорту будуть обмеженими.

Микола Воробей вважається головним нафтовим “гаманцем” Олександра Лукашенка, за що потрапив під санкції ЄС 17 грудня 2020 року. Також відомо, що у лютому 2021 року Рада національної безпеки та оборони України оголосила про санкції, де до списку потрапив Віктор Медведчук, з яким Миколи Вороб’я пов’язували бізнес-інтереси.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube