В рф у кажанів знайшли новий небезпечний штам коронавірусу


12:0029.09.2022

Вчені виявили у кажанів, які живуть на території Росії, новий небезпечний штам коронавірусу. У зв’язку з цим дослідники закликають до якнайшвидшої розробки універсальної вакцини.

В іншому випадку, як вони вважають, світ може зіткнутися з новою, більш смертоносною, пандемією, повідомляє Science alert.

Новий вірус, відомий як «Хоста-2», подібно до SARS-CoV-2, покритий шиповидними білками, які дозволяють йому заражати клітини людини, використовуючи ті ж «входи». Занепокоєння вчених викликає те, що вірус стійкий до моноклональних антитіл та сироватки, які виробляються після вакцинації від коронавірусу.

Іншими словами, перемогти новий вірус за допомогою існуючих методів не можна. Проти нього не є ефективними навіть антитіла, що з’явилися після зараження штамом «Омікрон».

Вчені знайшли “Хоста-2” та інший вірус, відомий як “Хоста-1”, у 2020 році. Жоден з них не має тісної спорідненості із SARS-CoV-2. Але подальше дослідження дозволило виявити у “Хоста-2” тривожні риси.

У лабораторії цей патоген кажанів зміг використовувати рецептори ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (ACE2) на клітинах печінки людини для зараження тканин майже так само, як SARS-CoV-2. Рецепторно-зв’язуючі домени його шиповидних білків також показали повну стійкість до моноклональних антитіл, активованих вакциною проти COVID-19.

«Генетично ці дивні російські віруси були схожі на деякі інші, які були виявлені в інших місцях по всьому світу, але оскільки вони не були схожі на SARS-CoV-2, ніхто не думав, що вони можуть бути цікавими для досліджень. Але коли ми глянули на них ближче, ми були дуже здивовані, виявивши, що вони можуть заражати людські клітини. Це трохи змінює наше розуміння цих вірусів, звідки вони беруться і які регіони їх непокоїть», – заявив вірусолог Майкл Летко з Університету штату Вашингтон.

«Хоста-2» знайшли у кажанів виду малі підковоноси, які мешкають у Національному парку Сочі. Цей же вид поширений у Європі та Північній Америці. Поки що невідомо, чи може передаватися вірус від тварин до людини у реальному житті, але результати лабораторних досліджень показують, що це можливо.

Якщо ж «Хоста-2» заразить людину чи тварину разом з іншим вірусом, це може призвести до появи абсолютно нового варіанта коронавірусу. «Хоста-1» не зміг самостійно приникнути до клітин людини в лабораторних умовах. Але коли до нього додали фермент, білок, що поїдає, зараження відбулося.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube