Поблизу української станції в Антарктиді народились перші тюленята (ФОТО)


22:1318.09.2022

Поблизу української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді народились перші і цьому сезоні тюленята.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі, передає Інше ТВ.

«Їх уже 2. Перше побачило антарктичний світ на сусідньому острові Вінтер, біля будиночку Ворді. Друге – біля острова Скуа, на кризі в протоці Скуа Крік. Наші полярники так пишуть про дитинчат: «Зовсім крихітка, ще не відходить від матері, та, треба сказати, росте на очах (може набирати до 6-7 кг за день). Пересувається цуценя (так називають новонароджених тюленят) невпевнено, адже м’язева система тільки формується, та вже через кілька тижнів розпочнеться навчальний процес, і малеча буде вчитись виживати в суворих антарктичних умовах»», – зокрема, йдеться в повідомленні.

Як нагадують в центрі, вагітність у самок тюленів Ведделла триває 10 місяців. Народження малят відбувається на поверхні криги. Кожна самка приносить по одному малюкові. Новонароджені тюленята зазвичай важать 25-30 кг, в довжину сягають 1,3 м, а коли стануть дорослими, мають важити біля 400 кг. Мати вигодовує малюка протягом 7-ми тижнів. Коли годування закінчується, молоді особини відправляються в воду і починають самостійне життя. А живуть ці тюлені відносно довго – 20 років.

«Лише в Антарктиді тюлені не бояться людини. Чому? Тому що тут вчасно взяли їх під охорону. Скажімо, на Балтиці їх переслідують ще з часів палеоліту, тому, якщо побачити тут тюленя, можна ще 10 років розказувати іншим про це. А от в Антарктиці таке диво. Вітаємо новонароджених тюленяток! І, традиційно, щойно дізнаємося їхню стать, оголосимо конкурс на найкращі імена для цих неймовірних тваринок», – кажуть в Національному антарктичному науковому центрі.

Фото – Сергій Глотов

Як повідомляло Інше ТВ, науково-дослідницьке судно “Ноосфера” поки що не може повернутися до порту приписки – Одеси – через повномасштабне вторгнення росії до України. Тому наступні місяці судно базуватиметься у Кейптауні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube