Росія щодня спалює газ на $10 млн – ЗМІ


16:1926.08.2022

Газпром із кінця весни почав скорочувати постачання газу по Північному потоку–1. Частину газу, який мають експортувати, спалюють.

Росія щодня спалює близько 4,34 млн кубометрів газу на 10 мільйонів доларів біля компресорної станції Портова. Таку оцінку дає норвезька аналітична фірма Rystad Energy, пише Кореспондент.

“Хоча точні причини факельного спалення невідомі… чіткішого сигналу бути не може: Росія здатна знизити ціни на енергоносії хоч завтра. Це газ, який іншим разом міг експортуватися по Північному потоку–1 чи альтернативними шляхами”, – заявили у Rystad Energy.

Зазначається, що на переробних підприємствах часто доводиться спалювати газ – з технологічних причин чи заради безпеки, але масштаби спалення в цьому випадку здивували експертів.

“Я ніколи не бачила, щоб завод СПГ спалював стільки газу”, – сказала Джесіка Маккарті, експерт із супутникових даних з американського Університету Маямі.

Вчені також стурбовані великою кількістю вуглекислого газу і сажі, що утворюються під час спалення, адже це може прискорити танення арктичного льоду.

“Чорний вуглець осідає на сніг і лід і значно прискорює танення. Деякі оцінки, що широко цитуються, вже вказують на те, що факельне спалення – це основне джерело осаду чорного вуглецю в Арктиці. Тому будь-яке збільшення факельного спалення у цьому регіоні надто є небажаним”, – зазначив професор Метью Джонсон із Карлтонського університету у Канаді.

Читайте: Завтра Польща і Словаччина запустять новий газопровід. Він важливий і для України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube