Завтра Польща і Словаччина запустять новий газопровід. Він важливий і для України


19:3425.08.2022

Польща і Словаччина завершили будівництво інтерконнектора, який з’єднає їхні газові мережі. Відкриття нового газопроводу відбудеться у п’ятницю за участі прем’єр-міністрів Матеуша Моравецького та Едуарда Гегера, пише PAP з посиланням на речника польського уряду Пьотра Мюллера.

Новий газовий інтерконнектор не лише збільшує незалежність Польщі та Словаччини від російського газу, але й створює нові можливості для України.

Сергій Макогон, гендиректор Оператора ГТС України, казав, що цей газопровід дозволить значно збільшити обсяги імпорту з Польщі.

“Наразі ми можемо імпортувати з напрямку Польщі понад 4 млн куб. м на добу. Потенційно гарантована потужність на точці з’єднання Польща-Україна може становити 6,6 млрд куб. м на рік, або 18 млн куб. м на добу.

Після запуску інтерконектора Польща-Словаччина Україна зможе імпортувати з Польщі через Словаччину майже 13 млн кубів на добу (4,7 млрд куб. м на рік)”, – заявив він в інтерв’ю Укрінформу в червні.Довжина інтерконектора Польща-Словаччина складає 164 кілометри, з них 103 кілометри припадає на словацьку частину – від держкордону до компресорної станції у селищі Велько-Капушани.

У напрямку з Польщі до Словаччини його потужність становитиме 4,7 млрд куб. м на рік, зі Словаччини до Польщі – 5,7 млрд куб. м на рік.

На початку 2022 року Польща завершила будівництво газопроводу до Литви.
У жовтні почне працювати газопровід Baltic Pipe з Польщі до Данії, який дозволить імпортувати норвезький газ.
З 27 квітня Газпром достроково зупинив постачання газу до Польщі через відмову польської PGNiG платити за газ у рублях, хоча Польща й так планувала відмовитися від імпорту російського газу з 2023 року, коли у неї закінчувався довгостроковий контракт з Газпромом.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube