Прокуратура Чехії висунула проти росіянина звинувачення за участь в анексії Криму


07:3313.08.2022

Верховна прокуратура Чеської Республіки висунула звинувачення проти росіянина Олександра Франчетті за участь в анексії Криму, повідомляє «Чеське телебачення».

У тексті документа зазначено, що Франчетті створив у Севастополі розвідувальну групу.

Про це інформує «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

Росіянина, який проживає в Чехії, було затримано у вересні 2021 р. на підставі міжнародного ордера, виданого Україною. Українська сторона звинувачує Франчетті в участі у незаконному збройному формуванні. Громадянин рф свою провину заперечує.

Раніше суд Праги дозволив екстрадувати Олександра Франчетті до України. Однак у червні 2022 р. Верховний суд заборонив видачу росіянина через бойові дії, що проходять в Україні, що не дозволяє гарантувати дотримання прав обвинуваченого, включаючи права людини.

На думку української сторони, у 2014 році Франчетті приїхав до Севастополя, де підключився до діяльності військового формування «Самооборона Криму», спрямованої, зокрема, задля придушення проукраїнських виступів місцевих жителів. За даними українських правоохоронних органів, Франчетті сформував групу «Північний вітер» із 11 осіб. Зібрані дані передавалися командуванню вмф рф. Франчетті заявляє, що «лише здійснював патрулювання у лісі на околицях Севастополя для захисту місцевого населення».

Після того, як Франчетті було звільнено з камери попереднього ув’язнення, його затримав Національний центр боротьби з організованою злочинністю Чехії за звинуваченням в участі в анексії Криму. Потім суд Праги відправив його за ґрати через побоювання, що обвинувачений може залишити територію країни.

Як повідомляло Інше ТВ, у лютому цього року затриманого у Празі Франчетті, який брав участь в окупації Криму, чеський суд дозволив видати Україні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube