Житель США провів інтернет замість провайдерів і отримав від держави $2,6 млн. (ФОТО, ВИДЕО)


21:0512.08.2022

Спочатку Джаред Маух підключив високошвидкісний інтернет собі, а потім вирішив допомогти сусідам і вибив фінансування.

Житель штату Мічиган Джаред Маух створив власну компанію-провайдера й отримав від уряду США $2,6 млн на розширення. Його історію розповіло видання Ars Technica.

Як раніше писали, Джаред Маух оселився в американській глибинці та захотів провести високошвидкісний інтернет до свого будинку в містечку Скіо. У 2002 році він отримав DSL-лінію зі швидкістю 1,5 Мбіт/с, що на ті часи було дуже непогано, але час минав, а ситуація не змінювалася. Чоловік звернувся до місцевого провайдера Comcast із проханням провести оптоволоконний кабель, а компанія оцінила свої послуги в $50 тис.

Тоді Джаред заснував власну компанію Washtenaw Fiber Properties LLC, найняв підрядника та протягнув лінію до свого будинку, а також почав підключати до неї своїх сусідів. Загалом він витратив близько $145 тисяч, більшість із цих грошей пішли на копання траншей і прокладання трубопроводу. Американець планував відбити вкладення, пропонуючи свої послуги іншим користувачам за ринковими тарифами.

Станом на січень 2022 року Washtenaw Fiber Properties LLC обслуговувала близько 30 будинків, тепер у неї близько 70 клієнтів. Джаред Маух вирішив збільшити базу до 600 і попросив гроші на розширення в держави. У результаті він отримав фінансування з державного та місцевого фондів у межах програми забезпечення інтернетом віддалених населених пунктів.

У травні Джаред Маух підписав із округом Ваштено контракт, за умовами якого зобов’язався підключити 417 адрес у районах Фрідом, Ліма, Лоді та Скіо. Точна сума фінансування становить $2 618 958,03, зі свого боку, підрядник має забезпечити місцевим жителям безлімітний інтернет зі швидкістю 100 Мбіт/с за $55 на місяць і 1 Гбіт/с за $79. Чоловік розповів журналістам, що його оптоволоконні кабелі простягаються на 14 миль (22,5 км), але потрібно прокласти ще 38 миль (близько 61 км).

Є як мінімум два будинки, до яких лінію потрібно тягнути на відстань близько 800 метрів — це коштуватиме приблизно $30 тис. у кожному випадку. У своїх чеках Джаред не виставляє додаткові збори, як це роблять інші провайдери, крім того, бере участь у Програмі доступного підключення Федеральної комісії зв’язку, яка надає субсидії в розмірі $30 доларів на місяць для незаможних громадян. За словами підприємця, він також надає безплатний інтернет зі швидкістю 250 Мбіт/с церкві, яка раніше мала проблеми із сервісом Comcast, а також надала транзитні з’єднання до пари вишок стільникового зв’язку для великого оператора мобільного зв’язку.

Джаред Маух
Оптоволокнові кабелі Джареда МаухаФото: arstechnica.com

Автор компанії поділився, що в результаті кабелі пролягатимуть через 596 потенційних клієнтів, а плата за підключення зазвичай становить $199. Контракт передбачає, що всі виділені гроші буде витратять до 2024 року, а проєкт завершиться до кінця 2026 року. Джаред Маух розраховує прокласти половину своєї оптоволоконної лінії до кінця 2022 року, а частину, що залишилася, — до кінця 2023 року.

“Я будую за деякими адресами, охопленими іншими грантовими програмами, але, швидше за все, буду першим, хто почне будувати в цих районах”, — поділився він.

Раніше в США розробили саморобний інтернет, незалежний від влади. Мережу з дротів і палиць пропонують швидко розгортати на стовпах чи деревах у разі відключення сигналу під час акцій протестів чи стихійних лих.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube