У США пояснили, чому не дають Україні багато систем HIMARS


13:5509.08.2022

Ракетні системи HIMARS використовуються для точкових ударів. У США впевнені, що Україні не потрібно поставляти сотні таких систем, а лише забезпечити безперервні поставки боєприпасів до них.

Про це заявив на брифінгу заступник голови Пентагону Колін Каль.

“Ми відправили 16 систем HIMARS, що насправді досить багато. Знову ж таки, це не ті системи, які, за нашими оцінками, потрібні сотнями, щоб чинити такий вплив. Це системи точного наведення для дуже конкретних типів цілей, і українці використовують їх саме так”, – пояснив Каль.

За його словами, Британія і Німеччина також зобов’язалися поставити Україні по три схожих з HIMARS систем – M270 і MARS II відповідно.

Каль додав, що в новому пакеті військової допомоги будуть поставлені високоточні боєприпаси GMLRS для HIMARS, які вражають цілі на відстані 70 км. Використання цих боєприпасів, як сказав чиновник, можна порівняти “з авіаударом з точковим наведенням”. З їхньою допомогою ЗСУ вражають вузли командування і управління, центри забезпечення і логістики, ключові радарні системи.

Такі точкові удари дозволили уповільнити росіян, адже це ускладнило логістику і змусило відсувати тили вглиб від радіусу дії HIMARS.

“За нашою оцінкою, українці непогано справляються з кількістю систем, і насправді пріоритетом зараз є забезпечення безперервного потоку цих GMLRS.  Те ж саме стосується і гаубиць M777, де ми дійсно поставили дуже велику кількість систем. Як у союзників і партнерів, пріоритетним завданням зараз є забезпечення українців боєприпасами, щоб вони могли продовжувати боротьбу”, – підсумував представник Пентагону.

М142 HIMARS – американська багатофункціональна ракетна установка, яка здатна бити залпом із шести ракет або однією оперативно-тактичною ракетою. Україні поставили снаряди GMLRS, які летять на 70 км, що вдвічі більше за діапазон дії 155-мм гаубиці М777. Ракети ATACMS, якими HIMARS здатні стріляти на 300+ км, Вашингтон поки що не дає. Україна пообіцяла не бити за допомогою HIMARS углиб Росії.

23 червня перші чотири HIMARS прибули в Україну.

26 липня Міністерство оборони США оголосило про черговий пакет допомоги Україні, який включатиме чотири додаткові системи HIMARS, що дає Україні загалом 16 таких систем; чотири командно-штабні машини; додаткове протитанкове озброєння, запчастини та інше спорядження; 36 000 снарядів калібру 105 мм.

Голова Комітету збройних сил Палати представників США Адам Сміт заявив, що західні партнери націлені поставити від 25 до 30 ракетних установок залпового вогню, HIMARS та MLRS Україні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube