Атопічний дерматит: 5 причин для профілактичного візиту до лікаря


13:3609.08.2022

 Атопічний дерматит — це хронічне захворювання, яке розвивається ще в грудному віці та супроводжує людину все життя. 

Найхарактерніші ознаки:

  1. Сильний свербіж.
  2. Еритема (почервоніння).
  3. Припухлість шкіри.
  4. Сухість та лущення.


Часто люди ігнорують перші симптоми та займаються самолікуванням.Сьогодні ми розкажемо, чому важливо за появи перших ознак звернутися до лікаря та яких наслідків можливо уникнути лише завдяки профілактичним відвідуванням дерматолога.

Хвороба, від якої неможливо вилікуватися


Серед хворих на атопічний дерматит лише 10% займають діти грудного віку. У більшості з них з часом симптоми зникають, але можуть рецидивувати в підлітковому чи навіть дорослому віці.

Хоча атопічний дерматит складно повністю вилікувати, проте можлива ремісія. Терапія містить як медикаментозні, так і немедикаментозні методи лікування, залежить від причини захворювання. Важливі профілактичні відвідування спеціаліста, особливо взимку, коли є велика ймовірність загострення.

Безліч причин — одне захворювання

Здебільшого атопічний дерматит — це генетично детермінована хвороба. Тригером для проявів можуть стати різні фактори:

  • зниження імунної системи;
  • нестача вітамінів та заліза;
  • інфекції;
  • психологічні чинники;
  • неправильно підібрані харчові продукти.

Важливо знати, що саме провокує гострий початок. Для цього спеціаліст зазвичай направляє до алерголога для подальшої здачі аналізів. 


Своєчасний догляд за шкірою — найкращий варіант запобігти загостренню 

При атопічному дерматиті шкіра дуже тендітна, подразнити її надзвичайно легко, тому традиційні засоби для шкіри не підходять. Будьте уважні, у будь-якому разі не використовуйте засоби, у яких є в складі спирти, парабени та силікони (до 8%), але в них обов’язково має бути нейтральний pH.


Шкіра потребує постійного зволоження, декілька разів на день її варто змащувати кремом. Але іноді недостатньо звичайного зволожувального засобу. Перша лінія лікування — стероїдні креми, які може назначити лише лікар. 

Міфи, якими зловживають люди

Зараз будь-хто може прочитати про свою проблему в інтернеті та знехтувати візитом до лікаря. Іноді знайдена інформація може не допомогти, а навпаки, заподіяти шкоду.


Найвідоміші неефективні методи лікування атопічного дерматиту:

  • гомеопатія;
  • масажні процедури ділянок;
  • китайські трав’яні засоби;
  • сольові ванни;
  • акупунктура

Важливо пам’ятати, що самолікування може бути шкідливим, навіть небезпечним.

Ускладнення, з якими важче боротися, ніж із самими проявами


При атопічному дерматиті вираженим симптомом є свербіж, який провокує розчісування (особливо у дітей). У результаті з’являються рани, що кровоточать та є джерелом проникнення бактерій. Вторинна бактеріальна інфекція проявляється як регіонарний лімфаденіт чи флегмона. Крім того, зустрічається поєднання атопічної екземи з грибковою та вірусною. Деякі з них вкрай важкі, наприклад, герпетична екзема (екзема Капоші) при інфікуванні вірусом простого герпесу, що викликає такі ускладнення, як інвалідність.


Особливе місце серед ускладнень займає гнійне запалення шкіри (піодермія).
Також при прогресуванні атопічного дерматиту можливе формування хворобливого висипу на рогівці, що призводить до катаракти.
Уникнути цих патологій дуже просто завдяки профілактичному огляду.

Перші прояви атопічного дерматиту можуть бути непомітні спочатку. Саме тому профілактика — це завжди правильний вибір на користь свого здоров’я.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube