Росія оголосила в розшук політиків країн Балтії – за демонтаж радянських пам’ятників


11:0317.05.2024

Росія додала колишнього шефа поліції Естонії Ельмара Вахера і колишнього міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу до списку розшукуваних осіб.

Про це інформує LRT.lt з посиланням на естонську щоденну газету Postimees, передає Інше ТВ.

Згідно повідомлення, оголошеним у розшук висунуті кримінальні звинувачення за демонтаж пам’ятників, встановлених в пам’ять про радянських солдатів після Другої світової війни. У списку розшуку також є нинішні і колишні чиновники з Литви, Латвії, Естонії та Польщі, причетні до демонтажу пам’ятників радянським солдатам.

Як повідомляється, до списку розшукуваних в Росії осіб також потрапили мер Паланги Шарунас Вайткус і віце-мер Саулюс Сіме, мер Паневежиса Рітіс Рачкаускас і віце-мер Лорета Масіліонієне, депутат латвійського парламенту і колишній міністр економіки Яніс Вітенбергас, мер польського міста Мальборк Марек Чаржевський і мер польського міста Бжег, що йде у відставку, Єжи Врембьяк.

Раніше до списку потрапили прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, державний секретар Таймар Петеркоп і міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

Росія неодноразово дорікала Естонії та іншим країнам за демонтаж радянських пам’ятників, які останні вважають небажаними символами окупації. Хоча сотні пам’ятників радянської епохи вже давно є джерелом негативних почуттів для багатьох людей в країнах Балтії, напад Росії на Україну призвів до посилення закликів до їх усунення.

Як повідомляло Інше ТВ, 4 травня  у росії оголосили в розшук Володимира Зеленського, а трохи згодом –  Порошенка, Павлюка та Коваля. 9 травня ЗМІ повідомили, що Росія скасувала розшук Зеленського.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube