Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію


09:1707.05.2024

Парламент Естонії (Рійгікогу) в понеділок, 6 травня, ухвалив заяву, в якій засудив діяльність Московського патріархату та оголосив його інститутом, що підтримує військову агресію РФ.

Про це повідомляє ERR.

Рійгікогу наголошує, що це стосується Московського патріархату як інституту і керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ’я.

Результат голосування за заяву Рійгікогу «Про оголошення Московського патріархату інститутом, що підтримує військову агресію Російської Федерації»: «за» – 75 депутатів, «проти» – 8 депутатів.

У заяві Рійгікогу засуджує війну, розв’язану Російською Федерацією проти України, і незаконну анексію захоплених під час агресії територій та наголошує на тому, що терористичний путінський режим, який погрожує ядерною зброєю, став найбільшою загрозою миру як у Європі, так і в усьому світі.

«Патріарх московський і всієї Русі Кирил з початку розв’язаної Російською Федерацією у 2022 році повномасштабної війни проти України відкрито підтримує агресію терористичного режиму Російської Федерації. Як інструмент пропаганди війни керівництво Московського патріархату і патріарх Кирило використовують ідеологію «Русского мира», за допомогою якої знищують останні прояви демократії в Росії, мілітаризують російське суспільство і виправдовують агресію, щоб розширити Російську Федерацію на всі території, які історично перебували під впливом Росії, зокрема й на Україну”, – зазначено в заяві Рійгікогу.

Згідно із заявою, у березні створений під егідою Російської православної церкви Всесвітній російський народний собор, яким керує патріарх Московський, ухвалив програмний документ «Сьогодення і майбутнє Русского мира», згідно з яким агресивна війна в Україні є священною війною як проти України, так і проти всього західного світу, а сфера впливу Російської Федерації поширюється за межі території колишньої Російської імперії. «Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу громадському та конституційному порядку в Естонії», – зазначає Рійгікогу.

Естонія як демократична держава виступає за свободу віросповідання, і держава повинна забезпечити можливість вибирати, яку релігію сповідує людина. «Але в сучасному світі держава також повинна захищати населення від терористичної та іншої ворожої пропаганди і від закликів до насильства. Захист від подібної пропаганди, зокрема, зачіпає і православних, які проживають в Естонії, незалежно від мови, національності або канонічної приналежності, – повідомляє Рійгікогу, – З урахуванням попередньої діяльності Московського патріархату зберігається висока загроза здійснення впливу на населення в цьому псевдорелігійному контексті».

Рійгікогу закликає всі держави і міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату з надання впливу.

Також Рійгікогу наголошує, що оголошення Московського патріархату інституцією, яка підтримує військову агресію Російської Федерації, стосується Московського патріархату як інституції та керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ’я.

«Православні об’єднання і парафії також повинні самостійно оцінити загрозу громадському порядку і своїм членам, яка походить від ворожої діяльності з надання впливу, і вжити необхідних кроків для припинення зв’язків з Московським патріархатом. В Естонській Республіці має зберігатися конституційне право на свободу віросповідання, з урахуванням прав і свобод усіх людей, які живуть тут”, – значиться в заяві Рійгікогу.

Як повідомляло ІншеТВ, РПЦ провела з’їзд у Москві – оголосила війну священною, українців і білорусів руськими, а руський мір – безмежним.

Від нацистської “програми дій” РПЦ навіть у УПЦ МП очі на лоба полізли. Як відреагували українські православні



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube