Від нацистської “програми дій” РПЦ навіть у УПЦ МП очі на лоба полізли. Як відреагували українські православні


10:1429.03.2024

Як повідомляло ІншеТВ, РПЦ провела з’їзд у Москві – оголосила війну священною, українців і білорусів руськими, а руський мір – безмежним.

Українські церкви відреагували на заяву РПЦ про “священну війну” проти України – вони засуджують та категорично не поділяють ідеї заявлені на російському заході, повідомляє Апостроф.

Про це йдеться на Facebook-сторінці “Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ”.

Так, у Москві 27 березня під головуванням патріарха Кирила та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання “Всемирного Русского Народного Собора”, за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою “Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира””.

Зважаючи на це, у ПЦУ заявили про відмежування та категоричну незгоду та засудження ідей, викладених у документі. Представники наголосили на тому, що на Помісному соборі 27 травня 2022 року Українська Православна Церква проголосила свою повну незалежність від РПЦ, чим відмежувалася від ідеології “руського миру”.

Разом з тим, оскільки кожна Помісна Церква звершує своє служіння в рамках конкретної держави, то і Українська Православна Церква, віряни якої є громадянами України, пов’язує себе в земному своєму служінні з державою Україною, на захист якої Церква закликала з першого дня повномасштабного російського вторгнення.

Твердження про те, що так звана “спеціальна військова операція” є “священною війною”, суперечить основним принципам християнської моралі, особливо у контексті використання насильства в збройній агресії. Згідно з Євангелієм, військові дії не можуть бути виправдані як “священні” та не можуть бути проголошені священнослужителями.

Заяви про те, що після завершення так званої “спеціальної військової операції” вся територія України має бути під винятковим впливом Росії, є прямим закликом до порушення суверенітету та територіальної цілісності України. Окрім того, Святе Письмо забороняє на анексію сусідньої території.

Тож, у підсумку можна зазначити, що у згаданому тексті виправдовується насильство, порушення духовно-моральних та євангельських принципів, що становить загрозу українській ідентичності та суверенітету, а також територіальній цілісності України. При цьому ідеї, викладені у зазначеному документі, не можуть бути підтримані релігійною організацією, яка претендує на те, щоб називатися християнською.

Тим часом заступник Голови Управління в Управлінні зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря, назвав моспатріархію – типовим системним психопатичним насильником, від якого залежні духовенство і паства МП в Україні.

“Жінка, яка страждає від побиття і приниження чоловіком, часто виправдовує його тим, що це так він виявляє свою любов, що вона сама винна, що він зміниться і все буде добре тощо. Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що “все буде лише гірше”.”, – йдеться у повідомленні.

Саме таку особу нагадує структура МП в Україні на чолі з м. Онуфрієм – вона страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником. Вони бояться його погроз та переслідування, а помісні церкви, які підтримують МП – це “родина насильника”. Вони переконують жертву в тому, що з ним слід і надалі залишатися.

“Закон про заборону громадам в Україні бути підлеглими російським центрам – це не про “порушення” свободи, а про допомогу жертвам насильства Моспатріархії ЗВІЛЬНИТИСЯ від насильника. Бо самі вони звільнитися, як це вже остаточно видно, не здатні”, – резюмував Євстратій Зоря.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube