Суд присудив Трампу майже $350 млн. штрафу та заборонив 3 роки займатися бізнесом у Нью-Йорку


15:2817.02.2024

У п’ятницю суддя в Нью-Йорку ухвалив, що колишній президент Дональд Трамп має виплатити 354,9 мільйона доларів штрафу у цивільній справі про завищення вартості своїх активів з метою обману кредиторів. Трамп також буде позбавлений права займатися бізнесом у Нью-Йорку на 3 роки.

Про це пише «Голос Америки», передає Інше ТВ.

Суддя Верховного суду штату Нью-Йорк Артур Енгорон у п’ятницю зобов’язав колишнього президента Дональда Трампа виплатити 354,9 мільйона доларів як штраф і заборонив йому обіймати керівні посади в будь-якій нью-йоркській компанії, включаючи його власну Trump Organization.

Колишнього президента визнано винним у завищенні вартості свого особистого стану та бізнесу при отриманні кредитів. Вердикт Енгорона займає 92 сторінки.

Суддя також зобов’язав синів Трампа – Еріка Трампа та Дональда Трампа-молодшого, які також були відповідачами у цій справі, – виплатити по 4 мільйони доларів. Обом синам Трампа заборонено протягом двох років займатися підприємницькою діяльністю у штаті Нью-Йорк.

Рішення, винесене у п’ятницю, стало результатом напруженого тримісячного судового процесу на Манхеттені. Справа розглядалася суддею без участі присяжних. Суд протягом двох з половиною місяців заслухав свідчення 40 свідків, включаючи самого Трампа.

У своєму рішенні Енгорон ухвалив, що для того, щоб взяти кредит за нижчими ставками, Трамп та його ділові партнери надали своїм бухгалтерам «відверто хибні» фінансові дані. «Це призвело до підробки фінансової звітності», йдеться у ухвалі суду.

Суддя зазначив, що коли під час судового розгляду були представлені ці звіти, свідки-експерти відповідачів «просто заперечували реальність», а відповідачі відмовилися взяти на себе відповідальність або запровадити систему внутрішнього контролю для запобігання подібним випадкам у майбутньому.

Суддя додав, що повна відсутність каяття та докорів совісті у відповідачів «межує з патологією».

Енгорон скасував своє попереднє рішення, винесене у вересні 2023 року, яке наказує «розпустити» компанії, що контролюють імперію нерухомості Трампа. Суддя заявив у п’ятницю, що цього більше немає необхідності, оскільки він призначає незалежного спостерігача та директора з дотримання нормативних вимог для нагляду за бізнесом Трампа.

Позов проти колишнього президента та його сімейного бізнесу було подано генеральним прокурором Нью-Йорка Летицією Джеймс. Вона звинувачувала Трампа та його синів у завищенні загальної вартості активів Trump Organization на 3,6 мільярда доларів на рік протягом десяти років, щоб отримувати від банків вигідніші умови кредитування.

У п’ятницю ввечері Летиція Джеймс, коментуючи рішення судді Енгорона перед телекамерами, заявила, що суд виніс рішення на користь кожного працьовитого американця, який грає за правилами.

«Сьогодні правосуддя перемогло, сьогодні ми довели, що ніхто не стоїть вище за закон. Неважливо, наскільки ви багаті, впливові чи якісь політичні зв’язки ви маєте, всі повинні грати за тими самими правилами, – сказала генеральний прокурор Нью-Йорка. – Хоча Дональд Трамп і є автором книги «Мистецтво правочину», але він довів до досконалості мистецтво злодійства».

Джеймс не стала відповідати на запитання журналістів і залишила зал одразу після своєї заяви.

Адвокат Трампа Аліна Хабба після винесення вердикту суддею Енгороном заявила, що рішення є «явною несправедливістю» і «кульмінацією багаторічного полювання на відьом, що політично підігрівається» проти Трампа.

“Справа не тільки в Дональді Трампі – якщо це рішення залишиться в силі, воно послужить сигналом для кожного американця, що Нью-Йорк більше не відкритий для бізнесу” – заявила Хабба, додавши, що планує подати апеляцію.

У коментарі на своїй соціальній медіаплатформі Truth Social Трамп назвав вердикт «незаконним, не американським вироком проти мене, моєї родини та мого величезного бізнесу». “Це “рішення” – повна і абсолютна профанація”, – написав Трамп.

Виступивши зі спеціальним коментарем зі свого маєтку Мар-а-Лаго у Флориді, колишній президент звинуватив генерального прокурора Нью-Йорка Летицію Джеймс та суддю Артура Енгорона у політичному переслідуванні та заперечував усі звинувачення.

За повідомленнями американської преси, наразі невідомо, який доступ до готівкових фінансових ресурсів має Трамп, а оцінки його стану відрізняються. Видання Forbes давало загальну оцінку статків активів Трампа в 2,6 мільярда доларів. У квітні 2023 року Трамп дав свідчення, що має приблизно 400 мільйонів доларів готівки.

Трамп із великим відривом лідирує у гонці за висування кандидатом у президенти від Республіканської партії, незважаючи на безліч інших юридичних проблем.

Йому висунуто звинувачення у чотирьох кримінальних справах. Одне з них, пов’язане з грошовими виплатами порноакторці напередодні виборів 2016 року, також розглядається у Нью-Йорку. Суддя, який займається цією справою, призначив у четвер дату судового розгляду на 25 березня, незважаючи на заперечення адвокатів Трампа, які намагалися відкласти розгляд справи через щільний юридичний та політичний графік Трампа.

Йому також було пред’явлено звинувачення у Флориді у зв’язку з його поводженням із секретними документами після звільнення з посади президента, а також у Вашингтоні та штаті Джорджія у зв’язку зі спробами скасувати поразку на виборах 2020 року.

За звинуваченнями у всіх чотирьох кримінальних справах Дональд Трамп не визнав себе винним.

Як повідомляло Інше ТВ, 51% американських виборців впевнений у розумових здібностях і фізичній витривалості Трампа, 32% – Байдена



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube