Спікер чеського парламенту закликала скасувати Основний акт Росія – НАТО


16:2503.06.2023

«Установчий акт НАТО-Росія від 1997 року має бути скасований», – заявила голова нижньої палати парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова-Адамова, виступаючи на зустрічі глав парламентів країн-членів НАТО у Вільнюсі.

Про це повідомило інформаційне агентство ČTK, у розпорядженні якого запис виступу, пише «Радіо Прага».

“Давайте визнаємо, що формальних політичних відносин між НАТО та Росією більше не існує”, – зазначила Пекарова-Адамова. “Ми не повинні повертатися до нормальних відносин, тому що російська загроза найближчим часом навряд чи повністю зникне”, – додала голова нижньої палати.

Основний акт про взаємні відносини, співробітництво та безпеку між Російською Федерацією та Організацією північноатлантичного договору був підписаний у Парижі в 1997 році. Базові положення Акту декларують відданість сторін довгостроковому та рівноправному партнерству та співробітництву, відмову від застосування сили, повагу до суверенітету, незалежності, територіальної цілісності, непорушності кордонів.

«Якщо і існує народ, який увійде в історію, тому що змінив геополітичну реальність та реальність безпеки в Європі на краще, то це українці», – також наголосила у своєму виступі у Вільнюсі Маркета Пекарова-Адамова, підтримавши вступ України до Північноатлантичного альянсу.

«Їх [українців] внесок у нашу безпеку сам по собі був би достатньою підставою для того, щоб запропонувати їм членство в НАТО. Але є й інші причини. Якщо ми дозволимо Україні залишитися за дверима альянсу, то створимо сіру зону, простір, на який незабаром Росія знову захоче напасти», – сказала Пекарова-Адамова.

За її словами, Україна має отримати чітку перспективу вступу до НАТО. Водночас, Пекарова-Адамова заперечує, що прийом України до членів НАТО означатиме ескалацію у відносинах з Росією.

Як повідомляло Інше ТВ, Сенат Чехії: На саміті НАТО слід ухвалити графік вступу України до Північноатлантичного альянсу



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube