США знову викрили російського шпигуна, який видавав себе за бразільця і намагався влаштуватись в суд в Гаазі


12:1030.03.2023

Росія заслала на територію Сполучених Штатів Америки свого агента-шпигуна, якому ледь не вдалося працевлаштуватися до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі. 

Про це повідомляє видання The Washington Post, посилаючись на анонімні свідчення чиновників з США, Європи та Бразилії, а також матеріалами судових проваджень, які вже встигли завести проти агента РФ.

За даними ЗМІ, йдеться про росіянина з Калінінграда Сергія Черкасова, який майже десять років “клепав” для себе нову особистість й намагався влаштуватися під виглядом громадянина Бразилії в МКС. Там він майже дійшов до етапу 6-місячного стажування якраз у період, коли суд формував базу доказів про злочин режиму та армії РФ в Україні.

Повідомляється, що для ідентифікації російського агента ФСБ США працювала протягом багатьох років. Його особистість вдалося розкрити рік тому.

Він почав свою підривну діяльність під виглядом Віктора Мюллера-Феррейри – студента з Бразилії, який у 2018 році вступив вчитися на Міжнародні відносини в Університет Джонса Хопкінса в США. 

У цей період шпигун, користуючись своїми контактами у Вашингтоні, передавав ГУР РФ дані про топ-чиновників США, а також про американського лідера Джо Байдена. Зокрема, він інформував своїх кураторів про реакцію американських офіційних осіб на нарощування сил РФ поблизу держкордону України. 

Після завершення навчання в університеті Черкасов спробував влаштуватися до суду МКС, проте тоді на його слід вийшли американські агенти, повідомивши Нідерланди про реальну особу Феррейри. Тоді його депортували до Бразилії, там же заарештували й винесли 15-річний вирок за створення фейкової особистості. 

Вже під час вивчення матеріалів слідства та розслідування правоохоронці знайшли в комп’ютері Черкасова масу доказів про його причетність до роботи на РФ. Більш того, недошпигун навіть зберіг у своєму комп’ютері “біографію-шпаргалку” про життя в ролі “Феррейри”. Серед іншого, в ній є пояснення з приводу його нетипової зовнішності та акценту, невластивих для бразильця. Росіянин придумав історію про те, що у нього в роду були німці, і що він раніше часто подорожував за кордоном. 

Також там знайшли докази того, що для створення фейкової особистості Черкасову ГУР підкупила нотаріуса у бразильській системі імміграції. Зокрема, підроблені документи йому завірили в обмін на цінні подарунки, пише ЗМІ. 

Зараз у РФ офіційно відхрестилися від свого можливого зв’язку з Черкасовим, проте його екстрадиції Москва все ж вимагала. Росія видала його за злочинця, який втік з країни, щоб уникнути покарання за контрабанду героїну.

Сам Черкасов під час своїх свідчень кілька разів намагався заплутати слідство. При своєму затриманні в Нідерландах він говорив, що спецслужби просто помилилися, потім зізнався, що він росіянин й навіть підтримав версію про своє кримінальне минуле. 

Наприкінці минулого тижня Мін’юст США направив обвинувальний висновок про шпигуна “недобразильця” до Федерального суду, проте до кінця неясно, чи планує Вашингтон робити офіційний запит на його екстрадицію з Бразилії. Як зазначив один співрозмовник видання, швидше за все, надалі РФ докладе більше зусиль, щоб витягнути свого шпигуна з цієї “пригоди”.

Нагадаємо, це не перший випадок “заходу” російських шпигунів через Бразилію. Так, 25 жовтня у місті Тромсі в Норвегії було затримано людину з паспортом Бразилії, яка називала себе “Хосе Асіс Джаммарія” і працювала в Арктичному університеті Норвегії.

Представник Служби безпеки Норвегії сказав, що, за їхніми даними, затриманого звуть Михайло Мікушин. Він додав, що поки що залишаються сумніви щодо його особистості, але є цілковита впевненість, що затриманий не бразилець. Влада вважає, що йому 44 роки та що він народився в Росії у 1978 році.

Підозрюваному висунуте “попереднє” звинувачення у шпигунстві, але формула звинувачення може бути змінена, оскільки розслідування лише розпочалося. Якщо його визнають винним у порушенні законів Норвегії про шпигунство, чоловікові загрожує до трьох років ув’язнення.

За повідомленнями ЗМІ, підозрюваний прибув до Норвегії у 2021 році та займався дослідженням північних регіонів та гібридних загроз.

Людина на ім’я Хосе Асіс Джаммарія навчалася в Канаді в коледжі Університету Калгарі в Альберті, який він закінчив у 2018 році зі ступенем магістра стратегічних досліджень.

Христо Грозєв з міжнародної розслідувальної групи Bellingcat підтвердив висновки спецслужб Норвегії та показав свідчення, що Мікушин, попри глибоку конспірацію, регулярно їздив до Росії, а в російських податкових документах вказував адресу гуртожитку академії ГРУ.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube