Затриманий в Норвегії за шпигунство громадянин Бразілії виявився Михайлом Мікушиним із росії


09:0029.10.2022


Прокурор служби внутрішньої безпеки Норвегії назвав російське ім’я людини, яка в’їхала в країну як громадянин Бразилії і була затримана за підозрою у шпигунстві на користь Росії.

Про це повідомляє Associated Press.

25 жовтня у місті Тромсі було затримано людину з паспортом Бразилії, яка називала себе “Хосе Асіс Джаммарія” і працювала в Арктичному університеті Норвегії.

Представник Служби безпеки Норвегії сказав, що, за їхніми даними, затриманого звуть Михайло Мікушин. Він додав, що поки що залишаються сумніви щодо його особистості, але є цілковита впевненість, що затриманий не бразилець. Влада вважає, що йому 44 роки та що він народився в Росії у 1978 році.

Підозрюваному висунуте “попереднє” звинувачення у шпигунстві, але формула звинувачення може бути змінена, оскільки розслідування лише розпочалося. Якщо його визнають винним у порушенні законів Норвегії про шпигунство, чоловікові загрожує до трьох років ув’язнення.

За повідомленнями ЗМІ, підозрюваний прибув до Норвегії у 2021 році та займався дослідженням північних регіонів та гібридних загроз.

Людина на ім’я Хосе Асіс Джаммарія навчалася в Канаді в коледжі Університету Калгарі в Альберті, який він закінчив у 2018 році зі ступенем магістра стратегічних досліджень.

Христо Грозєв з міжнародної розслідувальної групи Bellingcat підтвердив висновки спецслужб Норвегії та показав свідчення, що Мікушин, попри глибоку конспірацію, регулярно їздив до Росії, а в російських податкових документах вказував адресу гуртожитку академії ГРУ.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube