Росія окупувала 80% берегової лінії України. Що потрібно для деокупації (ВІДЕО)


11:5130.03.2023

Наразі військами Російської Федерації окуповано 80% берегової лінії України.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу ВМС України Андрій Риженко.

За його словами, необхідно провести аналіз завдань, щоб визначити засоби, необхідні для звільнення берегової лінії.

“Це буде проводитися спільними видами й Сухопутних військ, і Повітряних сил, і Військово-морських сил. Потім потрібно буде наші територіальні води, економічну зону брати під контроль. Тут дуже сильно зростає роль Військово-морських сил, тому що потрібні катери, які патрулюватимуть ці води”, — зазначив Риженко.

Він вважає, що в Україні необхідно розвивати надводні сили, які зараз дуже слабкі.

“Надали нам допомогу на початку війни Сполучені Штати Америки, які поставили кілька десятків 10-12-метрових катерів. Надала нам допомогу Велика Британія постачанням протимінних дронів, які можна запускати з цих катерів. Але цього недостатньо для того, щоб звільнити ці 80% окупованої території берегової лінії”, — заявив експерт.

Андрій Риженко зауважив, що Україну цікавлять ракетні катери, які могли б завдавати ракетних ударів по противнику.

“Дрони теж необхідні, але вони повноцінно пілотовані апарати не замінять. Дрони можуть бути дуже ефективні в пошуку і знищенні морських мін, їх можна використовувати для охорони важливих об’єктів у морі, островів, газових веж. Вони це можуть зробити дуже ефективно і без участі людини, транслюючи ситуацію в морський операційний центр. А ударні дрони можуть боротися з надводними кораблями і підводними човнами противника. Однак без кораблів і катерів цього зробити неможливо”, — наголосив він.

Експерт додав, що на першому етапі Україні потрібні невеликі катери, а з розв’язанням завдання в ближній морській зоні можна думати про більші кораблі.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube