Китай відреагував на скасування візиту Блінкена в Пекін після скандалу зі шпигунськими кулями


14:1004.02.2023

У МЗС Китаю відповіли на рішення держсекретаря США Ентоні Блінкена відкласти свій візит до Пекіна після скандалу з китайськими кулями-шпигунами. Там назвали такий крок “суто внутрішньою справою американської сторони.”

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву МЗС Китаю.

Як заявили у відомстві, вхід китайського аеростата в повітряний простір США стався через “форс-мажорні обставини”.

“Це цивільний аеростат, який використовується для дослідницьких, переважно метеорологічних, цілей. Під впливом західних вітрів і з обмеженими можливостями самостійного керування він відхилився від запланованого курсу”, – пояснюють в китайському МЗС.

За словами офіційного Пекіна, він “завжди діє в суворій відповідності з міжнародним правом і поважає суверенітет і територіальну цілісність усіх країн”.

“Ми не маємо наміру порушувати і ніколи не порушували територію чи повітряний простір будь-якої суверенної країни. Деякі політики та ЗМІ в США роздули це, щоб атакувати та дискредитувати Китай”, – йдеться в повідомленні.

Там також додали, що підтримка контактів і спілкування на всіх рівнях є важливим спільним розумінням, досягнутим президентами Китаю та США на зустрічі на Балі.

“Одним із завдань дипломатичних команд обох сторін є належне управління двосторонніми відносинами й, зокрема виваженим вирішенням надзвичайних ситуацій. Насправді жодна сторона ніколи не оголошувала про візит (Блінкена до Китаю – ред.). Це справа США приймати рішення і ми поважаємо його”, – зазначено в повідомленні.

Читайте: Розвиток аеростатного китайського скандалу – другу кулю засікли над Латинською Америкою (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube