Генсек НАТО: Китай робить висновки з війни РФ проти України


20:4531.01.2023

Генсек НАТО Єнс Столтенберг і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда підкреслили із занепокоєнням “зростаюче військове співробітництво Росії з Китаєм”,

Китай стежить за перебігом війни РФ проти України та робить висновки, які можуть вплинути на його майбутні рішення та кроки. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою, пише Кореспондент.

“Якщо президент Путін переможе в Україні, це дасть сигнал про те, що авторитарні режими можуть досягти своєї мети за допомогою грубої сили. Це небезпечно”, – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що у Східній Азії може статися те, що зараз відбувається в Європі: вторгнення Росії в Україну викликало у Японії побоювання, що Китай може зробити подібну заявку щодо Тайваню, а Токіо вважає такий крок прямим впливом на його безпеку.

Столтенберг підкреслив, що трансатлантична та індо-тихоокеанська безпека глибоко взаємопов’язані і те, що відбувається в цьому регіоні, має значення для НАТО, і це усвідомлюють і в НАТО, і в Японії.

У спільній заяві з викладом планів щодо активізації співробітництва між НАТО і Японією Столтенберг і Кишида підкреслили із занепокоєнням “зростаюче військове співробітництво Росії з Китаєм”, у тому числі через спільні операції та навчання поблизу Японії. Вони також заявили, що “рішуче виступають проти будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво силою або примусом у Східно-Китайському морі”, закликаючи до “мирного вирішення проблем з обох боків протоки”.

Читайте: В НАТО обирають між бажанням “свіжого повітря” та продовженням повноважень Столтенберга



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube