Human Rights Watch закликає Україну розслідувати застосування протипіхотних мін


20:1631.01.2023

Правозахисна група Human Rights Watch у вівторок закликала Україну розслідувати звинувачення у тому, що ЗСУ використали тисячі реактивних протипіхотних мін у місті Ізюм та навколо нього, коли російські війська окупували цей район, передає УНН.

“Схоже, що українські сили широко розкидали наземні міни в районі Ізюму, що призвело до жертв серед цивільного населення і створює постійний ризик”, – сказав Стів Гуз, директор відділу озброєнь Human Rights Watch.

“Російські сили неодноразово застосовували протипіхотні міни і робили звірства по всій країні, але це не виправдовує використання Україною цієї забороненої зброї”, – сказав він.

Реакція України

Українські правозахисники обурені публікацією доповіді, яка, на їх думку, “фактично підтримує нашого ворога”. У спільній заяві Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини йдеться про їх спроби зупинити цю публікацію і вивчити дане питання разом з представниками міноборони.

“Незалежно від коректності дослідження, оприлюднення такого звіту несе значні репутаційні ризики для України та, безсумнівно, вплине на зусилля держави щодо забезпечення постачання західної зброї”, – йдеться у заяві правозахисників.

У МЗС України наголосили, що повністю виконують міжнародні зобов’язання на тлі воєнних злочинів російських окупантів і скоєння ними злочинів проти людяності та геноциду українського народу.

“Нагадуємо, що згідно з Оттавською конвенцією, Україна знищила вже 3 млн протипіхотних мін, зокрема запаси надзвичайно небезпечних мін ПОМ-3. Росія ж, напавши на Україну, використовувала і використовує увесь спектр заборонених мін, зокрема особливо небезпечні для цивільних міни ПОМ-3 Медальйон”, – сказано в повідомленні відомства.

Читайте: Human Rights Watch собрала доказательства военных преступлений в Буче – Wall Street Journal



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube