В НАТО обирають між бажанням “свіжого повітря” та продовженням повноважень Столтенберга


15:3031.01.2023

У вересні закінчується термін повноважень нинішнього генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Але його мандат можуть продовжити ще рік на фоні війни в Україні.

Про це пише Politico.

За словами одного з високопоставлених дипломатів НАТО, в Альянсі є загальне відчуття, що потрібен «ковток свіжого повітря», тобто новий генеральний секретар.

Як зазначає видання, наступному генсеку доведеться жорстко врівноважувати себе: з одного боку, спонукати членів Альянсу продовжувати постачання зброї в Україну та нарощувати свою оборону, а з іншого – залишатися поза конфліктом. Мало хто проходить перевірку на цю роль.

Обговорення, за словами високопоставленого європейського дипломата, триває на трьох рівнях. Найбільш часто згадуваним варіантом залишається все ж таки продовження терміну Столтенберга.

Часто згадують також прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, прем’єр-міністра Естонії Каю Каллас та міністра оборони Британії Бена Воллеса як його можливих наступників.

Рідше згадують імена прем’єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте, президента Словаччини Зузани Чапутової та голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Нагадаємо, повноваження Єнса Столтенберга як генсекаНАТО повинні були закінчитися у вересні минулого року. Але через війну в Україні держави-члени Альянсу продовжили його мандат до 30 вересня 2023-го.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube