Естонія відправить Україні найбільший з початку російського вторгнення пакет військової допомоги – на 113 млн.євро


13:0719.01.2023

Уряд Естонії схвалив у четвер 19 січня відправку в Україну найбільшого досі пакету військової допомоги загальною вартістю 113 млн євро, до якого увійдуть гаубиці, боєприпаси, машини підтримки артилерійських частин і гранатомети.

Після відправки в Україну цієї партії зброї загальний обсяг військової допомоги Києву з боку Естонії зросте до 370 млн. євро або трохи більше одного відсотка річного внутрішнього валового продукту Естонії, зазначили в уряді.

Про це пише естонське видання ERR, передає Інше ТВ.

За даними ERR, Естонія передасть Україні десятки гаубиць калібру 155 та 122 міліметри, тисячі снарядів, вантажний автотранспорт для їх перевезення, понад сто протитанкових гранатометів Carl-Gustav та понад тисячу пострілів до них.

“Якщо впаде Україна, опиниться під загрозою свобода і в іншому світі. Допомагаючи Україні захищати свою незалежність, ми захищаємо право на свободу та демократію всіх держав, зокрема Естонії”, – наводяться слова прем’єр-міністра Каї Каллас у поширеному у четвер прес-релізі.

“Війна Росії проти України має свою ціну – ціну, яку ми платимо в євро, а українці – своїми життями”, – додала вона.

Міністр оборони Ханно Певкур наголосив, що Київ гостро потребує важкого озброєння. “Україна потребує важкого озброєння, щоб утримувати ініціативу та протистояти Росії, яка готується відновити свою військову силу. Найважчі бої ще попереду”, – сказав Певкур, за словами якого для Естонії важливо показати приклад і мотивувати тим самим інших союзників надавати допомогу Україні.

В уряді Естонії зазначили, що військова допомога Києву не знижує обороноздатність Естонії, і пожертвувані Україні гармати найближчим часом замінять корейські самохідні артустановки K9. Крім того, безпека забезпечується присутністю союзників, зокрема нещодавно розміщеними тут американськими реактивними системами залпового вогню HIMARS.

Раніше Естонії надавала Україні, зокрема, ПТРК Javelin, гаубиці, протитанкові міни та гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, медичне приладдя, засоби індивідуального захисту та сухпайки. Спільно з Німеччиною Естонія направила Україні два польові шпиталі та медичне приладдя вартістю близько 15 млн євро. Третій польовий госпіталь Естонія пожертвує спільно з Нідерландами та Норвегією, які виділили з цією метою 7,8 млн євро.

Естонія подасть заявку на компенсацію понесених витрат до Європейського фонду миру.

Як повідомляло Інше ТВ, Яка краса! США планують передати нам ракети GLSDB. Гляньте, що вони можуть (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube