Прем’єр-міністр Нової Зеландії йде у відставку через брак сил


15:0219.01.2023

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн оголосила, що йде у відставку. Очікується, що вона піде з посади не пізніше 7 лютого, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

“Я віддала все, що могла, щоб бути прем’єр-міністром, але це також забрало у мене багато. Я знаю, що вимагає ця робота, і я знаю, що в мене більше немає достатньо у баку (сил – ред.), щоб виконувати її справедливо. Це так просто”, – заявила вона під час пресконференції на щорічній зустрічі своєї партії.

Ардерн додала, що бути прем’єр-міністром було “найбільшою честю” в її житті. Вона сказала, що поки не має планів, чим займатиметься після того, як залишить парламент, але повідомила, що буде проводити більше часу з 4-річною донькою Нів та партнером Кларком Гейфордом.

“Нів з нетерпінням чекає бути поруч з мамою, коли піде до школи цього року. І Кларк, давай нарешті одружимося”, – сказала вона.

Ардерн також повідомила, що наступні вибори в країні пройдуть 14 жовтня 2023 року, додавши, що не братиме в них участь.

Партія лейбористів проголосує за нового лідера 22 січня, переможець потребує підтримки у дві третини голосів. Якщо кандидат не отримає необхідної кількості голосів, то конкурс піде до ширшого партійного кола. Очікується, що процес переобрання прем’єра завершиться не пізніше 7 лютого.

Серед потенційних претендентів на лідерство можуть бути міністр освіти Кріс Гіпкінс, міністр житлового будівництва Меган Вуд, міністр закордонних справ Наная Махута, міністр юстиції Кірітапу Аллан і міністр імміграції Майкл Вуд, пише видання. Віцепрем’єр-міністр і міністр фінансів Грант Робертсон, близький соратник Ардерн, заявив, що не балотуватиметься.

Читайте: Нова Зеландія стала першою країною у світі, яка заборонила куріння для наступного покоління



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube